Izvor:
07.03.2019 u 20:10
0

TEST ZA RODITELJE: Ovako možete da pratite sluh bebe od njenog rođenja!

Da bi moglo govoriti dete mora čuti raspon zvukova nužnih za govor. Kod starijeg deteta dokaz da dete dobro čuje je način na koji reaguje na govorni jezik, ali kod manjeg deteta morate rasuđivati po načinu na koji reaguje na različite zvukove. Kod dece od šest i više meseci kapacitet sluha i mogućnosti upotrebe govornog jezika procenjuju se s obzirom na spontanu vokalizaciju.

Znakove o tome kako vaše dete čuje možete pratiti od bebinog rođenja. Tokom prve godine te znakove možete posmatrati prema sledećim pokazateljima:

Novorođenče – na iznenadne glasne zvukove kao što su pljesak rukama ili lupanje vratima reaguje treptanjem ili širom otvara oči.

Do četiri nedelje – beba počinje primećivati iznenadne duže zvukove kao što je buka usisivača.

Do 16 nedelja – dete će se umiriti ili nasmejati na zvuk vašeg glasa čak i kad vas ne može videti. Okreće glavu prema vama.

Do 28 nedelja – odmah se okreće prema vašem glasu koji dolazi sa druge strane prostorije ili prema vrlo tihim zvukovima koji dolaze sa strane.

Do 36 nedelja – pažljivo sluša poznate svakodnevne zvukove i traži one koji su tiši i izvan vidokruga. Uživa u gugutanju.

Do godinu dana – reaguje na svoje ime i druge poznate reči. Reaguje kad mu kažete ne i pa-pa.

Dok vaše dete ne dokaže da čuje, a kasnije i da oponaša zvukove, pa konačno da može pravilno koristiti pojedine fonetske jedinice govora, ne možete biti sigurni je li mu je sluh normalan.

Izvor: opusteno.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter