Izvor:
08.03.2019 u 07:10
0

ČESTITKE NEŽNIJEM POLU: Danas je međunarodni dan ŽENA!

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart, u znak sećanja na dan kada su žene počele da se bore za socijalnu, radnu i rodnu ravnopravnost.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Od 1911. godine 8. mart su slavile žene u Austriji, Danskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj… a u Srbiji, gde su ga obeležile socijaldemokratkinje u organu Jednakost, prva proslava održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena u drugoj polovini sedamdesetih godina 20. veka.

Nizom manifestacija Dan žena biće obeležen i u Srbiji.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otvoriće u Domu Narodne skupštine Konferenciju "Žene žive i na selu", kojom počinje nacionalna kampanja i serija skupova i razgovora za ženama sa sela.

Danas počinje i kampanja "Žene koje su izgradile svet", a tim povodom će se medijima obratiti predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador Francuske Frederik Mondolini i zamenica ambasadora Velike Britanije Trejsi Galager.

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Ðorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvoriće u Starom dvoru izložbu "Osmi mart u Srbiji, Srbija je deo sveta", na kojoj će biti predstavljeno 20 žena iz Srbije čiji se profili nalaze na Vikipediji.

Povodom Međunarodnog dana žena zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da žene i devojčice u Srbiji ovaj dan i dalje ne mogu da slave u duhu ostvarene ravnopravnosti.

Žene su suočene sa učestalošću porodičnog, partnerskog, seksualnog i drugog nasilja, koje ne samo da se ne smanjuje nego se prenosi i na ulicu i u javni prostor, pa narastajuća mizoginija postaje zamena za dijalog, saopštio je Zaštitnik građana.

Definišući položaj žena u Srbiji, direktorka UN Woman u Srbiji Milena Rikanović kazala je da su žene u nepovoljnijem položaju od muškaraca u gotovo svakoj oblasti društveno-političkog i ekonomskog života u Srbiji, one rade dva i po sata duže od muškaraca na neplaćenim poslovima, zarađuju 16 odsto manje od muškarci sa istom stručnom spremom,izložene su nasilju, a u težem su položaju žene na selu nego u gradu.

Izvor: tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter