Izvor:
01.12.2017 u 15:23
0

U TERETANI DOLAZITE U KONTAKT SA MILION BAKTERIJA: Šipke za dizanje tegova sadrže 362 puta više bakterija od WC šolje!

Korišćenjem zajedničkih rekvizita u teretani dolazite u kontakt sa milionima bakterija koje na njih ostavlajju drugi ljudi.

Čak i ako ste vi opsednuti čistoćom i često dezinfikujete sprave pre korišćenja, mnogi drugi posetioci teretana to ne rade i tako stavljaju iza sebe bakterije kojima su drugi izloženi.

Uzorci koji su uzeti iz različitih teretana pokazali su da su trake za trčanje, sobni bicikli i sprave za dizanje tegova prepune bakterija i da u proseku imaju preko milion bakterija po kvadratnom inču.

Iako mislite da je izlaganje nekim virusima i bakterijama dobro ne biste li razvili iminu sistem, to ne važi za bakterije iz ovih oblasti jer one mogu da izazovu ozbiljne bolesti i infekcije kože.

Jedna od bakterija koju su pronašli, a koja pokriva najveći deo sprava je gram-pozitivna “koki” koja izaziva pneumoniju i septisemiju. Na ispitivanim rekvizitima otkriveno je prisustvo bacilusa koji izaziva infekciju ušiju, očiju i disajnih puteva.

Podaci su otkrili da šipke koje se koriste za dizanje tegova sadrže 362 puta više bakterija nego daska od WC šolje, a traka za trčanje sadrži 72 puta više bakterija nego javni WC.

Iako u većini teretana postoje maramice kojima možete da dezinfikujete sprave, istraživanje potvrđuje da i pored toga 63 procenta mašina i dalje ima rinovirus koji izaziva prehladu. Savetuje se oprez kod korišćenja flašica sa čepom koji se izvlači kao i one sa ugrađenom slamčicom jer se teško čiste pa se bakterije lako zadržavaju. Umesto toga koristite one sa čepom na navijanje, praznite ih svakog dana i držite u frižideru.

Izvor: Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter