Izvor: Glossy
16.10.2023 u 14:16
0

IMA VIŠE VITAMINA C NEGO LIMUN I POMORANDŽA: Bez ovog povrća u Srbiji nema jeseni, a ono je zdravije nego što mislite

U jesenjim danima je ponuda na pijaci raznovrsna, a omiljeno povrće u našoj zemlji pred sezonu virusa ima bogat nutritivni sastav zbog kog bi trebalo da uživate u njemu svakodnevno.

Miris pečenih crvenih paprika asocira na jesen, na početak pripremanja zimnice i slasne i ukusne zalogaje, a malo je poznato koliko je ovo povrće zapravo moćno.

Kako su bogate brojnim hranljivim materijama, one su, uz to što su ukusne, prava riznica zdravlja jer mogu da pomognu u snižavanju rizika od određenih zdravstvenih stanja, naravno, u okviru ravnovrsne i izbalansirane ishrane.

NIJEDNA KRAJNOST NIJE ZDRAVA: Ekstremno izbegavanje ugljenih hidrata i masti skraćuje život

Iako su dostupne cele godine, obično su najjeftinije i najviše ih ima u jesenjim danima, a postoji mnogo jela čija su crvene paprike glavna „zvezda“.

Jedna šolja seckane, sirove paprike ima oko 150 grama i Very Well fit navodi da sadrži:

39 kalorija

1,5 g proteina

9 g ugljenih hidrata, od toga

6,3 g šećera

0,5 g masti

190 mg vitamina C

314,4 mg kalijuma

233,9 mg vitamina A

2,4 mg vitamina E

7,3 mg vitamina K

I to je samo deo bogatog nutritivnog sastava ovog povrća. Važno je imati u vidu i da su ugljeni hidrati bez vlakana u crvenim paprikama uglavnom glukoza i fruktoza, kao i da zelene paprike imaju manje vlakana i manje ugljenih hidrata.

Kada govorimo o crvenim paprikama, posebno je važan udeo vitamina C u njima, budući da ga sadrži više nego citrusi koji su poznati po ovom antioksidansu.Verovali ili ne, limun, sinonim za vitamin C, sadrži oko 53 miligrama ovog vitamina u 100 grama – što jeste mnogo, ali platforma FoodCentral Data američkog ministarstva poljoprivrede piše da crvena paprika na istu gramažu pruža 80,4 miligrama vitamina C.

Uz to, ovo povrće sadrži preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida, kao i likopen.

Zašto treba jesti crvene paprike?

Mesnate paprike crvene boje imaju brojne zdravstvene prednosti zahvaljujući svojim vitaminima, mineralima i antioksidansima, pa pružaju zaštitnu ulogu u organizmu, tako što pomažu u sprečavanju ili usporavanju određenih zdravstvenih problema.

Može pomoći u snižavanju rizika od raka. Studija objavljena 2014. u medicinskom magazinu Nutrients navodi da su istraživači povezali niži rizik od kancera s unosom hrane bogate karotenoidima, poput crvenih paprika.

Može da pomogne u poboljšanju zdravlja srca. Čini se da crvena paprika smanjuje rizike po kardiovaskularno zdravlje zahvaljujući svojim antioksidansima, tako što ublažava aktivnost slobodnih radikala, koji su direktno umešani u razvoj mnogih bolesti.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter