Izvor: marie claire
09.12.2023 u 13:23
0

KONAČNO OTKRIVENO: Evo koliko ima šećera banana

Banane spadaju u izuzetno zdravo voće, ali da li znate da i one sadrže šećer?

Banane  su mnogima omiljeno voće, i to sa dobrim razlogom. Neverovatno su ukusne, pristupačne, jeftine i što je najvažnije – pune su hranjivih materija.

Ova čuvena voćka kanališe stres, leči mamurluk, stimuliše proizvodnju serotonina, dobra je zamena za užinu, međutim, ona u sebi sadrži i određenu količinu šećera.

Naime, jedna banana srednje veličine sadrži oko 27 ugljinih hidrata koji se dalje razgrađuju na skrob, vlakna i šećer.

 

Ukupna količina šećera sadržanog u banani je 14,4 grama, a sastoji se prvenstveno od tri vrste šećera , koje uključuju saharozu, glukozu i fruktozu.

Skrob i vlakna u banani su složeni ugljeni hidrati čije će prisustvo usporiti apsorpciju šećera u telu, stvarajući sporiji i manje drastičan porast šećera u krvi od zašećerenog pića.

Iz tog razloga su banane nisko rangirane na skali glikemijskog indeksa koja se koristi za beleženje koliko brzo određena hrana može izazvati povećanje ukupnog nivoa glukoze u krvi.

Još jedna važna napomena o ukupnom sadržaju šećera je promena koja se javlja kako banane sazrevaju.

Banane koje nisu dovoljno sazrele će imati veći sadržaj skroba, koji će se postepeno pretvarati u šećer kako banana nastavi da zri.

Iz tog razloga, najzrelije banane sadrže najveću količinu šećera, tvrde stručnjaci.

Veći sadržaj ugljenih hidrata i šećera u bananama može sugerisati da kažete ”ne” ovom voću, ali na taj način možete propustite niz dodatnih vitamina i minerala koji mogu igrati važnu ulogu u bilo kojoj uravnoteženoj ishrani.

Banane su vlaknasta užina koja je mnogo zdravija od belog hleba ili čipsa. Sa toliko nutritivne vrednosti, potpuno odbacivanje banana možda nije najmudriji izbor.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter