Izvor:
10.10.2019 u 19:19
0

NAUČNICI OBJASNILI FENOMEN: Zašto nam je brza hrana slađa kada smo neispavani?

Postoji i naučni razlog zašto vam se toliko jede sva "zabranjena" hrana kada ste nenaspavani.

Ako vam se jedu grickalice ili čokolada posle neprospavane noći, krivac je vaš nos. Nova studija je pokazala da manjak sna utiče na naš nos na dva načina. Prvo, deluje tako što izoštrava miris hrane, a drugo, komunikacija između regija mozga koje primaju signale o hrani je lošija, što znači da su i odluke koje donosimo u vezi sa hranom drugačije.

Drugim rečima, čokolada vam odjednom miriše još lepše nego inače, a mozgu je teže da joj odoli nego inače.

-Kada ste nenaspavani, te moždane regije možda ne dobijaju dovoljno informacija, a to nadoknađujete biranjem namirnica koje šalju jači signal- objašnjava autor studije, profesor neurologije Torsten Kant.

Prateći koliko su i šta jeli učesnici studije nakon što su dobro naspavani i nakon neprospavane noći, naučnici su utvrdili da manjak sna utiče na njihov izbor hrane.

Kada su nenaspavani, jeli su više namirnica koje imaju veću kalorijsku vrednost, poput krofni, kolačića i čipsa.

Takođe, ispostavilo se da se menjaju informacije koje mozak prima od nosa, što je važno jer taj deo mozga šalje informacije i drugim moždanim regijama koje se tiču mirisa, ukusa i prepoznavanja koliko je hrane u stomaku, a sve to utiče na unos hrane.

Kao rezultat svega toga, naučnici su zaključili da ljudi jedu više visokokalorične hrane kada su umorni.

Mondo
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter