Izvor: trpeza
17.03.2024 u 11:48
0

POSNI PREDLOZI ZA RUČAK I VEČERU: Nećete da primetite da nedostaje meso

Bela čorba, musaka od karfiola, banatski paprikaš, ćufte od pasulja, pikantni som i bolonjeze sa povrćem. Ukućani će stajati u redu za još, a vi ćete dobiti brojne pohvale.

Bela čorba

  • 200 g šampinjona
  • glavica crnog luka
  • kašika brašna
  • 1 čen belog luka
  • 2 dl belog vina
  • peršun
  • ulje
  • biber
  • so

Priprema:
Iseckajte luk i šampinjone, pa ih izdinstajte na ulju. Zatim polako dodajte brašno, mešajte, pa sipajte 1,5 l vode i nastavite da kuvate. Sve dobro izblendajte mikserom, pa dodajte začine i sitno seckani beli luk.

 

MLADI LUK NA PROLEĆNOJ TRPEZI: Ovo povrće je zeleno blago u našem tanjiru
Musaka od karfiola
Sastojci:
  • 2 šolje pasiranog paradajza
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, narendane
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber, origano, suvi biljni začin po ukusu
  • 1 veći karfiol, razdvojen na cvetove
  • 1 šolja pirinča
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 1 šolja pasiranog paradajza
  • 1 kašika suvog začina po izboru (npr. origano ili majčina dušica)
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje za premazivanje

Priprema:
U velikoj šerpi propržite crni luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte beli luk, šargarepu i pasirani paradajz. Kuvajte dok šargarepa ne omekša. Dodajte začine (so, biber, origano, suvi biljni začin) i kuvajte još nekoliko minuta. U drugoj šerpi skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju. Na srednjejakoj vatri kuvajte karfiol u posoljenoj vodi dok ne postane mekan, ali ne previše mekan. U velikoj posudi pomešajte kuvani pirinač, crvenu papriku, suvi začin, so i biber. Uklonite višak vode iz karfiola i stavite ga na dno posude za pečenje. Prelijte filom od pirinča, pa sve prelijte sosom od paradajza. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 40 minuta, dok musaka ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.

Banatski paprikaš
Sastojci:

  • 1½ kg šarana
  • 5 glavica crnog luka
  • ulje
  • 2 kašike vinskog sirćeta
  • 2 kašike crvene začinske paprika
  • celerov list
  • 2-3 dl soka od paradajza
  • 1 dl crvenog vina
  • biber

Priprema:
Ribu isecite na komade, poprskajte vinskim sirćetom i ostavite da stoji pola sata. Na ulju propržite luk isečen na rebarca, dodajte papriku, seckan celerov list, pa nalijte vinom i sokom od paradajza i kuvajte dok povrće skroz ne omekša. Kuvani sos procedite u drugu šerpu, dodajte ribu koju ste prethodno posolili i ostavite na laganoj vatri 40 minuta. Poslužite uz kuvani krompir ili pirinač.

Ćufte od pasulja
Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 1 praziluk
  • malo ulja
  • so, biber

Priprema:
Pasulj potopite u vodi i ostavite da odstoji 2-3 sata. Zatim prospite tu vodu, sipajte novu, posolite i kuvajte dok ne omekša. Procedite i izblendirajte ga. Još malo posolite i napravite loptice. Praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Posolite i pobiberite. Rasporedite po tepsiji, a preko poređajte ćufte. Pokrijte alu folijom i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Povremeno pogledajte ćufte, ne smeju da izgore.

Pikantni som

Sastojci:

  • 1 kg fileta soma
  • 2 kašike kukuruznog brašna
  • 2 kašike belog brašna
  • 1 kašika ljute tucane paprika
  • so
  • suvi biljni začin
  • ulje

Priprema:
Ribu začinite solju i suvim začinom. Napraviti smesu od brašna, paprike i začina, pa uvaljajte komade ribe sa obe strane u napravljenu smesu. Ostavite ih u frižideru barem sat vremena. Na ulju pržite ribu dok ne dobije bakarnu boju.

Bolonjeze s povrćem
Sastojci:

  • 1 glavica karfiola, 2 šargarepe, 150 g belih šampinjona, 150 g braon šampinjona, 1 crni luk, 3 čena belog luka, 200 g mlevenih oraha, 500 ml pelata, so, biber, origano, bosiljak, ½ kašičice meda, posni špageti ili neka druga posna testenina.

Priprema:
U multipraktik stavite karfiol, šargarepu, pečurke, crni i beli luk, pa sve sitno sameljite. Mleveno povrće sipajte na zagrejan tiganj i ostavite da se dinsta dok većina tečnosti ne ispari. Sameljite i orahe, pa ih dodajte ostalom povrću i začinite po ukusu. Nalijte paradajz, dodajte med, pa ostavite da se krčka još 15 minuta. Poslužite uz posnu testeninu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter