Izvor: TANJUG
28.06.2022 u 14:18
0

ADŽIĆ KONSTATUJE: Nema mesta panici, situacija sa kovidom je stabilna

U kovid bolnici u Batajnici trenutno se leči 30 pacijenata obolelih od virusa korona, a onih sa teškom kliničkom slikom nema, rekla je danas direktorka te ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević.

Ona je poručila da je situacija potpuno mirna i stabilna i da nema mesta nikakvoj panici.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

ZARAZA SE PONOVO ŠIRI: Korona ušla u vrtić, deca u izolaciji!

– Kapacitet bolnice je negde oko 1.000 postelja, a trenutno koristimo dve jedinice poluintenzivnog lečenja i jednu intenzivnog lečenja. Imamo samo jednog intubiranog pacijenta. Dakle, situacija je potpino stabilna i mirna, nema mesta nikakvoj panici – kaže dr Adžić.

Kovid bolnica od pre mesec dana radi i prijemno-trijažnu aktivnost, a dnevno se pregleda oko 30-40 građana, koji se najčešće upućuju iz kovid ambulanti, istakla je ona.

– Na veliku našu radost, radi se o pacijentima sa lakšim kliničkim slikama, dolaze pacijenti kojima je to peti, šesti dan bolesti, pa ne zahtevaju nikakvo lečenje već samo kontrolu i praćenje nadležnog lekara. Kod nekih kojima je to treći do peti dan bolesti, dajemo antivirusne lekove kojima država Srbija raspolaže, koji jako dobro sprečavaju replikaciju virusa i nastajanje komplikovanih formi bolesti – objasnila je dr Adžić.

Navela je da je kod svih ovih pacijenata u pitanju omikron varijanta virusa, koja daje blage kliničke slike, a mali broj građana, kaže dr Adžić, ima povišenu telesnu temperaturu.

– Uglavnom su to infekcije koje se zadržavaju u gornjim respiratornim partijama, dakle upala guše, sinusi, retko ko ima upalu pluća – kazala je ona.

Na pitanje može li se očekivati da će brojke na jesen biti četvorocifrene, kako neki predviđaju, dr Adžić naglašava da je neozbiljno davati dalekosežne prognoze.

– Činjenica je da virus slabi i poprima karakteristike sezonske bolesti i nadamo se da će tako i da ostane i da neće biti toliko visokih brojeva kako se predviđa za jesen –  rekla je direktorka kovid bolnici u Batajnici.

Adžić je objasnila da, kada se posle dve i po godine, koliko virus postoji u svetu, toliko puta izmene njegove kliničke slike, te kada on mutira i samim tim se menja i način lečenja, on po svim zakonima prirode ne može da stvori tako teške kliničke slike kao što smo viđali prethodne dve godine.

– Moja preporuka bi bila, pošto imamo na dnevnom nivou sve veći broj pozitivnih, ono kako mi možemo da se štitimo, da ipak u zatvorenim prostorima koristimo maske, da sačuvamo sebe i svoje najmilije – zaključila je ona.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter