Izvor:
11.05.2017 u 21:37
0

F.A.S.T test: OVO SU ZNACI MOŽDANOG UDARA, A BRZO REAGOVANJE JE NAJVAŽNIJE!

Ako sumnjate da je neko u vašem okruženju upravo doživeo moždani udar, primenite tzv. F.A.S.T. test. Počnite od lica (Face), zatim pređite na ruke (Arms), proverite sposobnost govora (Speech), i ne gubite vreme (Time).

Prvi korak: Recite osobi da se nasmeje. Ukoliko se podiže samo jedna strana usne, verovatno je reč o parezi lica, mogućem simptomu moždanog udara.

Drugi korak: Zatim joj recite da ispruži ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim nagore. Ako ne može da podigne jednu ruku, verovatno je oduzeta, što je još jedan simptom moždanog udara.

Treći korak: Neka ponovi rečenicu koju ste izgovorili. Da li to može da uradi bez greške?

Četvrti korak: Ne gubite vreme – ako tri prva testa ukazuju na moždani udar, odmah pozovite hitnu pomoć, jer je svaki minut važan. Što se brže reaguje, to su veće šanse za preživljavanje i ozdravljenje. Ne zaboravite da zabeležite vreme nastupanja simptoma, jer je to značajna informacija za lekara.

focus.de
Foto: Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter