Izvor: HappyBSC
13.07.2020 u 22:30
0

KORONA JE OPASNIJA NEGO ŠTO SMO ZNALI: Oštećuje mozak na do sada nepoznat način!

Koronavirus SARS-CoV-2 može izazvati teška oštećenja mozga i središnjeg živčanog sustava, tvrde britanski neurolozi. Posledice mogu biti psihoze, paralize i moždani udari, a opasnost se često može prekasno prepoznati.

U međuvremenu ima mnogo pokazatelja da novi koronavirus SARS-CoV-2 ne napada samo pluća i disajne puteve, nego i druge organe. On može teško oštetiti i srce, krvne žile, živce, bubrege i kožu.

OVO MORATE ZNATI

MARIĆ IMA SJAJNE GOSTE: Večerašnja „Ćirilica“ pomera sve granice!

REZ IVICE DAČIĆA: Smenjen Škundrić, dva člana isključena iz partije!

DOKTOR RISTIĆ PORUČIO: Obdukcije umrlih od korone frapantne, mladi UMRU za 2 dana!

Britanski neurolozi su sad objavili šokantne podatke u časopisu „Brain“ prema kojima virus SARS-CoV-2 može izazvati teška oštećenja mozga i kod pacijenata s lakim simptomima ili pacijenata koji su već ozdravili. Ta oštećenja se često prepoznaju jako kasno ili nikad, piše Dojče vele.

Kod više od 40 pacijenata obolelih od Covida-19 neurolozi s instituta University College London (UCL) dijagnostovali su akutni demijelizirajući encefalomijelitis (ADEM), a to su oštećenja ovojnice nervnih vlakana. Kod te upale dolazi do degenerativnog razaranja centralnog nervnog sistema, koje pogađa mijelinske ovojnice živaca u mozgu i kičmenoj moždini.

Različite kasne posledice

Kod 12 istraživanih pacijenata utvrđena je upala centralnog nervnog sistema, kod 10 privremena encefalopatija (obolenje mozga) s delirijem ili psihozom, osam pacijenata je imalo moždane udare, a još osam probleme perifernog nervnog sistema, najčešće s dijagnozom Guillain-Barréovog sindroma. To je imuna reakcija koja napada živce, izaziva paralize, a u pet posto slučajeva završava smrću pacijenta. Jedna 59-godišnja žena obuhvaćena istraživanjem je od toga preminula.

– Način na koji Covid-19 napada mozak nismo nikad ranije videli kod drugih virusa -kaže dr. Majkl Zandi, vodeći autor studije i savetnik u bolnici University College London Hospital. Neobična su posebno teška oštećenja mozga čak i kod pacijenata s blagim simptomima.

Oštećenja se često ne prepoznaju

Sada objavljeni slučajevi potvrđuju da Covid-19 kod nekih pacijenata izaziva dugoročne zdravstvene probleme. Brojni pacijenti i nakon ozdravljenja imaju poteškoća s disanjem i osećaju se umorno. Drugi pate od osećaja utrnulosti delova tela, slabosti i slabljenja pamćenja.

– Biološki gledano ADEM ima određene sličnosti s multiplom sklerozom, ali ona se odvija teže i događa se u pravilu samo jedamput. Kod nekih pacijenata će ostati dugoročna invalidnost, drugi će se dobro oporaviti-  tvrdi Zandi.

KORONA U SRBIJI

UŽIVO! KORONA PRESEK! Brnabić: Broja novozaraženih je 279, a broj preminulih je 12 !(VIDEO)

NOVO ŽARIŠTE u Srbiji: Pacijenti sa TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM neprestano pristižu!

Čitav spektar obolenja mozga i kasnih posledica zaraze virusom SARS-CoV-2 verovatno još nije utvrđen, kaže Zandi, jer su brojni pacijenti u bolnicama previše bolesni da bi ih se moglo snimati magnetnom rezonancom ili drugim dijagnostičkim metodama.

– Želimo da medicinare na celom svetu upozorimo na ove komplikacije koronavirusa – kaže Zandi. Lekari i drugo medicinsko osoblje trebali bi kod pacijenata s kognitivnim simptomima, poteškoćama pamćenja, umorom, gluvoćom ili slabošću u svakom slučaju konsultovati neurologa.

Šokantni slučajevi

Objavljene su upečatljive priče o pojedinačnim sudbinama, na primer o jednoj 47-godišnjoj ženi koja je nakon nedelju dana kašljanja i povišene temperature odjednom osetila glavobolju i utrnulost u desnoj ruci. U bolnici joj se jako spavalo i nije više reagovala. U hitnoj operaciji joj je uklonjen deo lobanje da bi se smanjilo pritisak na otekao mozak.

KORONA U SRBIJI

UŽIVO! KORONA PRESEK! Brnabić: Broja novozaraženih je 279, a broj preminulih je 12 !(VIDEO)

NOVO ŽARIŠTE u Srbiji: Pacijenti sa TEŠKOM KLINIČKOM SLIKOM neprestano pristižu!

Jedna 55-godišnja pacijentkinja koja ranije nije imala nikakvih psihičkih obolenja dan nakon otpuštanja iz bolnice se počela čudno ponašati. Stalno je oblačila zimski kaput i skidala ga i počela halucinirati, u svojoj kući je videla majmune i lavove. Kad je ponovo prebačena u bolnicu dobila je antipsihotičke lekove.

I kod španskog gripa je bilo oštećenja mozga

Britanski neurolozi se boje da bi Covid-19 kod nekih pacijenata mogao ostaviti suptilna oštećenja mozga, koja će se pokazati tek kasnije, nakon više godina. Sličnih kasnih posledica je prema studiji bilo i nakon katastrofalnog španskog gripa 1918. godine, kod koje je verovatno oko milion ljudi imalo oštećenja mozga.

– Nadamo se, naravno, da se tako nešto neće dogoditi, ali kod tako velike pandemije, koja pogađa velik dio ljudi, moramo biti oprezni – naglašava Majkl Zandi s instituta UCL Queen Square Institute of Neurology. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter