Izvor:
28.07.2017 u 19:20
0

Naučnici iznenađeni otkrićem: KONAČNO OBJAŠNJENO POREKLO VANTELESNOG ISKUSTVA!

Naučnike već vekovima fascinira fenomen vantelesnog iskustva, ali je do sada bilo vrlo malo napretka u pokušajima da se objasni. Međutim, tim francuskih neurologa došao je u poslednjem istraživanju do vrlo neobičnog otkrića.

Istraživanje Univerziteta Eks-Marselj u Francuskoj potvrdilo je nagađanja koja u poslednjih nekoliko godina kruže naučnim krugovima: da vantelesno iskustvo uzrokuju povrede unutrašnjeg uva ili infekcija nerava u blizini bubnih opni. Tačnije, reč je o prekinutoj vezi između našeg normalnog vizuelnog sistema i vestibularnog sistema.

Autori studije, profesor Kristof Lopez i stručnjak za vestibularni sistem Maja Elzijer, ispitali su 210 Elzijerinih pacijenata koji su ispoljavali najrazličitije vrste vrtoglavica prouzrokovanih poremećajima u vestibularnom sistemu, poput infekcija i curenja.

Dobijene podatke su zatim uporedili sa podacima kontrolne grupe, čiji članovi nikada nisu patili od vrtoglavice.

Naučnici su otkrili da su pacijenti sa vrtoglavicom ispoljavali znake depresije, anksioznosti i – najbitnije – depersonalizacije, koje su lekari pripisali vestibularnim poremećajima.


Od pacijenata sa vrtoglavicom, 14 odsto je tvrdilo da je doživelo vantelesno iskustvo. Isto je izjavilo pet odsto ispitanika iz kontrolne grupe koji, iako nisu imali vrtoglavicu i patili od vestbularnih poremećaja, jesu ispoljavali simptome depersonalizacije prouzrokovane depresijom.

Većina pacijenata iskusila je ovaj fenomen tek nakon prvog javljanja vrtoglavice, objasio je Lopez.

Tim je zaključio da zdravstveni problemi sa uvom u najvećoj meri utiču na pojavu vantelesnog iskustva, iako ovom fenomenu u znatnoj meri doprinose i depresija i osećanje depersonalizacije, prenosi Daily Mail.

Izvor:b92.net
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter