Izvor:
03.04.2017 u 15:53
0

RAZLIKA IZMEĐU KLASIČNE I MATIČNE SONDE: Detektuju se i najmanje promene na dojkama dok su još u najranijoj fazi!

Najsavremeniji ultrazvučni aparat i to sa dve sonde, klasičnom i matričnom, može da detektuje i najmanje promene na dojkama, mnogo pre nego što one postanu opasne.

Kada su u pitanju dojke, ultrazvuk je najbolji vid pregleda kod svih generacija, dok se mamografija preporučuje ženama posle 40. godine. Određene promene na dojkama ne mogu se videti mamografski, već samo uz pomoć ultrazvuka, a najpouzdaniji rezultat dobija se ako se prilikom pregleda koriste dve sonde – klasična i matrična, jer se tako do detalja prikazuje građa dojki, kao i promene na njima.

Najnovija tehnologija u službi zdravlja

– Kada govorimo o zdravlju žene, jasno je da su upravo dojke kritične tačke, jer se baš u njima najčešće javljaju promene. Zato su preventivni pregledi veoma važni, kaže kaže dr Predrag Popović, koja je pacijentima u Srbiji učinila dostupnim vrhunski ultrazvučni aparat koji omogućava najkvalitetniji i najprecizniji pregled dojki i štitaste žlezde.

Kada je u pitanju ultrazvuk dojki, naš sagovornik savetuje preglede posebnom, tehnički usavršenom matričnom sondom.

Preventivni pregled omogućava otkrivanje oboljenja u najranijoj fazi, kada su i najveće mogućnosti za izlečenje.

Na pregled jednom godišnje
– U odnosu na standardnu sondu, prednost matrične sonde jeste rezolucija slike koja nam omogućava da jasnije vidimo promene u samom začetku, koje nekada ne uspevamo da vidimo standardnom sondom. Protokol svakog pregleda dojki podrazumeva korišćenje obe sonde radi najpouzdanijeg rezultata, što znači da se pregled radi dva puta, prvo se radi klasičnom linearnom sondom, a onda posebnom visokofrekventnom matričnom sondom – kaže dr Popović.

Matričnom sondom dobijamo izuzetno oštru sliku, što nam omogućava, na nivou ultrazvuka, pregled kao pod mikroskopom.

Ultrazvuk dojki je efikasan, neškodljiv, bezbolan, te se preporučuje od početka reproduktivnog perioda u životu svake žene.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: drmaljkovic.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter