Izvor: analitika.rs
20.09.2022 u 16:20
0

VAŽNO JE ZA PSIHU! Kako se boriti protiv jesenje depresije?

Iako djeluju bezazleno, ovi jesenji simptomi mogu da oslabe imunitet i ukoliko ne povedete računa o svom zdravlju, mogu da dovedu do razvoja raznih bolesti. Da biste blistali i tokom ovih tmurnih dana, dajemo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da odmorni uživate u ovom godišnjem dobu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

1. Da biste se zaštitili, provedite napolju bar pola sata u nekim aktivnostima, jer i najmanja količina svetlosti može da popravi raspoloženje. Pod uticajem svetlosti organizam proizvodi hormon sreće endorfin, koji vraća lepo raspoloženje.

Kako bi smanjili menstrualne bolove u ishranu ubacite ovih 11 namirnica!

2. U toku jesenjeg perioda važno je da se ne prejedate, već da birate laku i brzo svarljivu hranu, koja vam neće previše opterećivati organizam. Nutricionisti savetuju da obroke uzimate češće u malim količinama, kako biste rasteretili organizam i pokrenuli uspavani metabolizam. Time preduprjeđujete i dobijanje zimskog viška kilograma, ali što je bitnije, jačate imunitet. Takođe, unos više čajeva i vode potpomaže detoksikaciju organizma.

3. Imunitet ojačajte vitaminima iz voća, kao što su kivi, grejpfrut i ananas, koji su provjereni borci protiv umora. Sedam od 13 vitamina nikako ne smete da se odreknete, jer jačaju imunitet. Zato sebi obezbijedite dovoljne količine vitamina C, A i E, kao i B1, B2, B6 i B12.

4. Tuširajte se mlakom vodom. Na tijelo, a posebno na izložene djelove, kao što su lice i ruke nanesite uljanu kremu, kako biste se zaštitili, jer hladan vazduh izvlači vlagu iz površinskih slojeva kože.

5. Dešava se da su jesenje temperature toliko niske da ste primorani da grejte stan ili kuću. Međutim, vazduh se suši usljed grejanja, naročito ako koristite kvarcne grejalice, a to nadražuje sluzokožu nosa i grla i čini je prijemčivom za bakterije. Zato nabavite specijalne preparate ili uređaje za vlaženje vazduha.

6. Ako je vaš dom u neredu, to će probuditi jesenji umor i depresiju. Zato uradite generalno čišćenje, oslobodite se stvari koje čuvate godinama, a ne upotrebljavate ih, posebno starih novina. Odijevajte isključivo vedre boje, na primjer narandžastu, koja je izvor optimizma ili žutu, za koju tvrde da vraća energiju. Crna, siva i braon sputavaju protok energije i uzrokuju deprimirajuće misli.

7. Jesenjem umoru podložniji su usamljenici, pa aktivirajte socijalni život. Učlanite se u neki klub, krenite na neki kurs. Na taj način upoznaćete osobe sličnih interesovanja i izbeći zamke depresije.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter