Izvor: Objektiv
20.10.2021 u 14:31
0

VODITE RAČUNA O ORALNOJ HIGIJENI: Radite ovih OSAM stvari i zaboravićete na odlazak kod zubara

Uz ove navike, vaši zubi će biti mnogo zdraviji

PROČITAJTE JOŠ:  EKSKLUZIVO ZA HAPPY TV MILAN POPOVIĆ O ODNOSU SA SEVERINOM: Ličnu sujetu i ego treba da ostavi po strani, dobrobit deteta je najvažnija

Oralna higijena je veoma važan deo svakodnevice, i treba joj posvetiti posebnu pažnju.

Male promene i unapređenje naših svakodnevnih navika mogu u velikoj meri da utiču na naše zdravlje. 

Ovi saveti će značajno poboljšati zdravlje vaših zuba. 

Perite zube ispravno i dovoljno dugo:

PROČITAJTE JOŠ:  EKSKLUZIVNO U VEČERAŠNJEM „GLAMURU“ SAZNALI SMO : Ovo je neostvarena želja Ane Bekute! Evo ko od pevača zarađuje najveći bakšiš (FOTO)

Dosta ljudi ne pere zube dovoljno dugo i tu radnju obavi rutinski kroz nekoliko sekundi, što apsolutno nije dovoljno. Preporučeno minimalno vreme pranja je 2 minuta.

Pastu ne ispirajte vodom. Tako ćete isprati fluorid iz paste koji je veoma važan u zaštiti zubne gleđi, sabotirajući ceo proces zaštite.

Najbolje bi bilo da jezikom pokupite svu pastu iz usta i da je ispljunete iz nekoliko puta.

Pritisak četkice ne sme biti prevelik, inače ćete traumatizovati desni i zubi će postati previše osetljivi.

Električna četkica za zube je najbolja kada je u pitanju određivanje pritiska. Takođe, uvek se odlučite za mekšu četkicu.

Ne zaboravite da koristite konac ili interdentalne četkice

Pranje zuba nije potpuno bez čišćenja prostora između zuba, gde se nataloži čak 40 odsto plaka. Konac može očistiti čestice hrane i naslage do kojih četkica za zube ne može doći.

Interdentalne četkice možete nabaviti u najbližoj apoteci. Neopodno je da procenite, ili da se posavetujete sa stomatologom, koja debljina četkice vam najviše odovara. Izbor zavisi od razmaka između zuba.

Obratite pažnju na jezik

Koristite četkicu sa gumenim porubima, specijalno namenjnim za čišećnje jezika, ili nabavite strugač za jezik i počnite sa čišćenjem sa zadnje strane jezika. Nakon toga isperite usta vodom da biste uklonili zaostale bakterije.

Najbolje je da ovo obavite par minuta nakon pranja zuba.

Uravnotežite unos važnih materija

Da bi vaši zubi izgledali sjajno, pre svega morate obratiti pažnju na ono što stavljate u usta. Promene na zubima uzrokuju hemijska svojstva hrane. Ona dovode do promena boje zuba ili do pojave tamnijih mrlja na njima.

Kisela hrana utiče na stvaranje mrlja jer oštećuje gleđ, a namirnice sa visokim sadržajem tanina, poput kafe ili čaja menjaju pH vrednost u ustima.

Nakon kisele hrane pojedite nešto neutralno i bogato kalcijumom. Sipajte mleko u kafu ili čaj da biste oslabili kiselost, a obrocima sa sosom od paradajza dodajte sir. Kazein, protein koji se nalazi u mleku, posebno smanjuje promenu boje zuba

Ne izbeljujte zube

Suprotno onome u šta vas je industrija lepote naterala da poverujete, vaši zubi ne bi trebalo da budu beli. Sivkasta ili žućkasta boja zuba, potpuno je prirodna i normalna.
Izbeljivanje zuba slabi vašu gleđ. Zato je bolje izbegavati pastu za izbeljivanje – previše je abrazivna i izlizaće vam zube.

Umesto toga, koristite pastu za zube sa fluoridom. Fluor je jedna od najuticajnijih komponenti u našoj oralnoj higijeni.

Održavajte usta vlažnim

Pljuvačka vam pomaže da zaštitite zube stalnim pranjem, uklanjanjem loših bakterija i jačanjem gleđi kalcijumom i fosforom. Ako vaša usta prestanu sa stvaranjem dovoljne količine tečnosti, zubi se isušuju, pH vrednost usne duplje se menja, a bakterije se neometano razvijaju.

Pijte što više čiste vode tokom dana i žvačite žvake bez šećera kako biste podstakli proizvodnju pljuvačke.

Suva usta su takođe glavni neželjeni efekat mnogih lekova, poput antidepresiva. Ukoliko uzimate pomenute lekove, preporučuje se da uvek imate vodu pri ruci.

Zaustavite škrgutanje

Škrgutanje zubima može uzrokovati velike probleme s poravnanjem vilice, koje je teško kasnije ispraviti, a može doći i do slamanja zuba. Ako škrgućete zubima, nabavite sebi silikonski noćni štitnik.

Škrgutanje može biti posledica stresa ili anksioznosti, pa ako osetite nešto od pomenutog, bilo bi dobro da se obratite svom terapeutu.

Koristite ananas:

Ananas sadrži bromelain koji odlično štiti gleđ i razgrađuje mrlje na zubima. Takođe smanjuje bol i oticanje desni zbog svojih protivupalnih svojstava.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter