Izvor:
19.03.2017 u 17:59
0

VOĐA TIMA SA MOSKOVSKOG „LOMONOSOVA“ OTKRIVA: Lečićemo rak već za pet godina!

O novom metodu lečenja na kome se radi, očekivanjima i rezultatima, dobrovoljcima koji bi se podvrgli testiranju govorio je dr Viktor Jurjevič Timošenko.

Cilj našeg istraživanja je bio da se vidi kako nanočestice silicijuma, uz pomoć ultrazvuka utiče na gušenje ćelija raka. Verujem da će naša istraživanja ići brže jer smo se dogovorili da se u eksperiment uključi i moskovski Inžinjerno- fizički institut biomedicine, pa se nadam da bismo već za četiri, pet godina mogli da počnemo tom metodom da pomažemo ljudima obolelim od raka – ovako u eksluzivnom intervjuu za "Novosti" govori profesor dr Viktor Jurjevič Timošenko sa Fakulteta fizike pri fakultetu "Lomonosov".

Dr Timošenko naglašava da do konačnog cilja treba još dosta rada u laboratorijama da bi jednog dana lekari onkolozi odlučili da novi metod i koriste u lečenju obolelih.

Sam ultrazvuk ne može da uništava ćelije raka, ali u kombinaciji sa posebnim nanočesticama slicijuma i leka "dkstan" može da ih uguši. Mi verujemo da se tim putem korištenjem nanočestica za dijagnostiku u terapiju može doći do pravilnog puta u lečenju onkoloških bolesti. Koliko smo u pravu pokazaće nastavak istraživanja.

Kada ste počeli da se baviti tim eksperimentom?

– Moglo bi se reći da sam se sa tom temom, koja je sada iazazvala veliko interesovanje ne samo u Rusiji, počeop baviti sasvim slučajno. Bilo je to pre 15 godina kada sam na specijalizaciji u Minhenu gde sam analizirao nanostrukture.Po povratku u Moskvu počeo sam da se bavim istraživanjima sa silicijumom koji se rastvara u čovekovom organizmu i ne šteti mu. Zato sam odlučio da spojim silicijum i lek. Moji saradnici i ja opredelili smo se za eksperimente na temu onkologije, ali uveren sam da se može korisitit i traženju leka za druge teške bolesti.

U medicini se danas koriste uglavnom tri metoda u borbi protiv raka?

Prva je odstranjivanje raka hirurškim putem, drugi metod hemoterapija i treći zračenje. Ne treba posebno isticati da je sadašnji način lečenja veoma skup. Nas interesuje novi metod, jer se hemioterapijom ubijaju i zdrave ćelije. Uvereni smo da je budućnost u traženju novih metoda u lečenju raka kojim će se napadati samo bolesne ćelije. Nadam se da se svi slažemo da bez novih ne možemo doći do novih i boljih metoda lečenja teških bolesti.

Da li su neki drugi naučnici pokušavali da sličnim putem eksperimentišu?

Pokušali su da rade eksperimente, ali su koristili elemente koji ipak štete organizmu. Ispada pokušavate da se lečite a ipak štetite organizmz. Mi smatramo da se mora voditi računa da se koriste eksperimenti koji ne mogu da izazovu druge bolesti u čovekovom organizmu.

Ima li u vašem timu drugih istraživača osim fizičara?

U eksperimentu učestvuju i biolozi. Sve naše ideje se ne mogu realizovati samo na fizičkom fakultetu nego se mora sarađivati i sa drugima.

Koja je nova etapa vašeg eksperimenta?

Tek kada završimo sve eksperimente na životinjama i uverimo se da je naša metoda perspektivna , onda bismo mogli da je proverimo i na ljudima dobrovoljcima.

Šta nas očekuje u budućnosti?

Sve zavisi od finansiranja. Nažalost, dobijamo veoma malo novca i zato sve ide dosta sporo. Ipak, nadam se da neće proći decenije da od našeg eksperimenta bolesni ljudi budu imali koristi. U nastavku eksperimenta će se uključiti i veći broj biloga i lekara.

Novosti/Branko Vlahovic
Foto:Twitter/mephi.ru/mig.phys.msu.ru/Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter