Izvor: KURIR
05.09.2023 u 10:12
0

ZAŠTO SE GOJIMO U MENOPAUZI? Kad hormoni luduju kilogrami rastu, kaže endokrinolog

Čim uđete u rane faze menopauze održavanje težine postaje sve teže, a mršavljenje gotovo nemoguće. Kilogrami se talože zbog hormonalnih promena koji direktno utiču na apetit, metabolizam i masne naslage, a težinu je sve teže kontrolisati. Jedino rešenje je zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost

Kad vam potpuno prestane mesečni ciklus i zvanično uđete u menopauzu usled smanjenja lučenja ženskih hormona počeće da se događaju razne promene u vašem telu. Jedna od naoko najvidljivijih promena jeste dobijanje na težini, ali i promena ukupnog izgleda tela. Mada zbog toga nećete baš biti srećni, treba da znate da je taj dobitak na težini normalan i očekivan i da pogađa oko 90 odsto žena u menopauzi između 35. i 55. godine.

– Istraživanja pokazuju da je dobitak na težini uzrokovan promenama u hormonima a ne preobilnom ishranom. Ako prolazite kroz menopauzu već ste primetili promenu na telu. Većina žena u menopauzi dobije pet do osam kilograma i izražena je stomačna gojaznost. Čim se uđe u rane faze menopauze održavanje težine postaje sve teže, a mršavljenje gotovo nemoguće. To je zbog hormonalnih promena koji direktno utiču na apetit, metabolizam i masne naslage i teško je kontrolisati težinu – kaže Vesna Srećković Dimitrijević, endokrinolog sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma.

KAKO DA SE IZBORITE SA ZATVOROM? Dajemo vam rešenja!

Hormoni odgovorni za održavanje težine

Hormon estrogen, kaže naša sagovornica, je glavni krivac što se u menopauzi kilogrami talože baš na mestima gde nam najviše smetaju.

– Uloga estrogena je velika u gojenju u menopauzi. Kako jajnici proizvode manje estrogena, telo traži druga mesta odakle može da dobije potreban estrogen. Masne ćelije u telu mogu proizvoditi estrogen, pa telo jače radi da pretvori kalorije u masnoće da porastu nivoi estrogena. Nažalost, masne ćelije ne sagorevaju kalorije kako to čine mišićne ćelije što prouzrokuje višak telesne težine. Niži nivoi progesterona odgovorni su za većinu simptoma menopauze, posebno zadržavanje vode. Porast androgena utiče na gojenje u stomačnom predelu, dok pad testosterona rezultira gubitkom mišićne mase.

Povećan je gubitak koštane mase

Pored nagomilavanja kilograma žene u menopauzi, kaže doktorka, gube koštano tkivo dva do četiri puta brže u odnosu na period pre menopauze, što je takođe posledica opadanja nivoa estrogena koji štiti kosti.

– Prekomeran unos alkohola, kafe i gaziranih napitaka povećava rizik za osteoporozu zbog povećanog izlučivanja kacijuma urinom. Dakle, ograničite unos, kofeina, nikotina i alkohola, jer utiču na zadržavanje vode. Postanite aktivni, radite aerobik da pojačate metabolizam i sagorite masnoće. Šetajte, vozite bicikl, time povećavate mišićnu masu i sprečavate osteoporozu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter