Izvor: KURIR
06.09.2023 u 09:17
0

NAZDRAVLJE ALI S MEROM: 7 naučno potvrđenih benifita omiljenog pića za vaše zdravlje

Iako ponekad nema ništa lepše od hladnog piva na kraju napornog dana, zbog pivskog stomaka i neizbežnog debljanja pivo je izašlo na loš glas. Ali, poslednja istraživanja ukazuju da, ako se pije u umerenim količinama, pivo može da bude i dobro za vaš organizam.

Niko vam neće reći da možete da popijete šest piva, ali jedno pivo na dan može da bude deo izbalansirane, zdrave ishrane, a sledi 7 naučno podržanih razloga za to.

Pivo doprinosi unosu neophodnih hranjivih materija

Prema rezultatima jedne studije pivo sadrži više proteina i vitamina B nego vino, dok antioksidanasa imaju podjednako isto. Čarli Bamfort, profesor sa Univerziteta u Kaliforniji tvrdi da pivo nadmašuje vino kada su u pitanju vitamini B, fosfor, folat i niacin. Osim toga, pivo je takođe značajan izvor silicijuma, za koji istraživanja pokazuju da može pomoći u prevenciji osteoporoze.

Pivo čini srce zdravijim

Obično zdravlje povezujemo sa konzumacijom vina, ali i pivo ima svoje dobre strane. Studija iz 2016. godine otkrila je da oni koji umereno piju imaju najsporiji pad nivoa lipoproteina visoke gustine (HDL), ili „dobrog“ holesterola, a zauzvrat, manji rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

Pivo jača kosti

Studija objavljena u Međunarodnom časopisu za endokrinologiju otkrila je da umerena konzumacija piva povećava gustinu kostiju kod muškaraca, a razlog tome je silicijum koji se nalazi u pivo koji je neophodan za formiranje kostiju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter