Izvor: kurir
06.09.2023 u 07:54
0

PACIJENTKINJI U FRANCUSKOJ USPEŠNO PRESAĐEN NOS KOJI JE IZGUBILA ZBOG RAKA: Dizajniran pomoću 3D i dva meseca razvijan na ruci

Ženi u Francuskoj koja je ostala bez dela lica zbog raka, izrađen je nos u laboratoriji na 3D printeru, a budući da su krvne žile presitne nos joj je presađen na ruku kako bi se prokrvio, piše Science Alert.

Nakon dva meseca razvoja na pacijentkinjinoj ruci, nos je presađen na njeno lice tokom šestočasovne mikrokirurške operacije. U novembru 2022., nakon deset dana u bolnici i tri nedelje uzimanja antibiotika, hirurzi sa Instituta za rak univerziteta u Tuluzu u Francuskoj, objavili su da je njihova pacijentkinja „izuzetno dobro“.

– Kada sam se probudila sledećeg dana, osećala sam se potpuno slomljeno. Nisam izašla deset godina, ali suprug i ja odlučili smo uskoro izaći u restoran! – rekla je pacijentkinja za Le Monde krajem 2022. godine.

Prema izvešajima La Mondea, jedna od vodećih hiruškinja na slučaju, Agnès Dupret-Boriesspecijalista za hirušku rekonstrukciju na ORL i odeljenju za hirurgiju glave i vrata Univerzitetske bolnice u Tuluzu, htela je da pokuša da ugraditi nos dizajniran u 3D nakon razgovora s doktorantom u Belgiji koji proučava biomaterijale, a prethodno je testirao biosintetske implantate na jagodicama dok je radio u proizvodnji za 3D ispis pod nazivom Cerhum.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter