Izvor:
05.02.2024 u 11:41
0

Nepravedno zapostavljeno sredstvo za čišćenje kamenca koje sigurno već imate u kuhinji

Limunska kiselina je nepravedno zapostavljena pored sirćeta i sode bikarbone, a navodno je još efikasnija. Evo kako da je koristite pri čišćenju kamenca.

Bez obzira na to teže li ekološki prihvatljivijem načinu života ili jednostavno žele da uštede, mnogi pri čišćenju u domaćinstvu izbegavaju hemijska sredstva i posežu za onim prirodnijim, ali jednako efikasnim. Tu svakako spadaju sirće i soda bikarbona, za skidanje kamenca postoji još jedna namirnica koja je nepravedno zapostavljena, jer kažu da radi još bolje. Bar kada je u pitanju uklanjanje kamenca s kuhinjskih uređaja, kade i slavine…

Reč je o limunskoj kiselini, odnosno limuntusu.

Ipak, treba znati da se radi o kiselini, zato treba biti oprezan s doziranjem, pokušati izbeći dodir s očima i nositi gumene rukavice, upozorava.

Limunska kiselina se razređuje najčešće vodom, pa se nakon nanošenja na željeno mesto ostavlja 5 do 30 minuta, nakon čega se kamenac po potrebi skida sunđerom i obilno ispire vodom.

Za uklanjanje kamenca s kuhinjskih uređaja poput aparata za kafu i kuvala za vodu potrebno je pomešati tri kašike limunske kiseline s jednom litrom vode i uliti mešavinu u uređaj. Tečnost bi trebalo da bude mlaka, a pre ponovnog korišćenja uređaj treba dobro isprati.

Mešavina u istim dozama, uz dodatak nekoliko kapi eteričnog ulja po želji, može da se koristiti za kupatilo i slavine. Možete je uliti u bočicu s raspršivačem, dobro protresti, naneti na nakupljeni kamenac, ostaviti da kratko deluje, po potrebi protrljati sunđerom ili krpom i isprati hladnom vodom. Limunska kiselina (oko 50 grama) može se nasuti i u WC šolju i ostaviti tokom noći – takođe će ukloniti mrlje i kamenac.

Može se koristiti i u mašini za pranje suđa, kao i u mašini za pranje veša: u prazan uređaj stavlja se sedam do osam kašika limunske kiseline i bira ciklus ispiranja do 40 stepeni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter