Izvor: Najžena
08.12.2023 u 18:01
0

OTARASITE SE DOSADNIH MITISERA: Nikako ih ne cedite kod kuće, uz pomoć OVOG preparata nestaće zauvek

Mitiseri su vrsta akni; poznati su i kao otvoreni komedoni.

Mitiseri su prava noćna mora. Svi znamo da “ceđenje” nije poželjno. Kako da uklonite mitisere na pravi način?

Ne postoji savršen način za uklanjanje mitisera. Ali postoje neki trikovi koje preporučuju stručnjaci za uklanjanje mitisera na najblji i najbezbolniji način. A tu su i saveti koji će sprečiti njihovo vraćanje. Jedan od tih stručnjaka je kozmetičarka Čarli Peri.

Šta su mitiseri?

“Mitiseri su vrsta akni; poznati su i kao otvoreni komedoni“, objašnjava Peri. “Oni su uzrokovani nakupljanjem mrtvih ćelija kože i sebuma (ili ulja) koji formira neku vrstu čepa koji blokira vrh otvora folikula dlake (naše pore). To može dovesti do toga da pore izgledaju prilično proširene i upaljene, a crna boja je rezultat blokiranog ulja i oksidacije mrtve kože.”

Uobičajena je greška da se pore mešaju sa mitiserima, ali potpuno je normalno videti pore na koži – one su neophodne za zdravo funkcionisanje kože. “Pore izgledaju kao sive tačke na površini kože, ali su obično mnogo manje veličine od tipičnih, pravih mitesera”, objašnjava Peri. “Oni su deo normalne, zdrave kože i u većini slučajeva uopšte nisu problematični.” Nasuprot tome, miteseri će biti mnogo vidljiviji na koži i izgledaće znatno drugačije od pora oko njih.

Šta uzrokuje mitisere?

Ako se pitate zašto je vaša koža posebno sklona mitiserima, Peri objašnjava da je prekomerna proizvodnja ulja generalno najveći problem, a to može biti povezano sa našim hormonima. “Prekomerno lučenje masnoća može biti posledica stresa i hormonalnih poremećaja. Mitiseri mogu biti posledica nepravilnog korišćenja proizvoda za negu kože, kao što su ulja i teške kreme koje mogu začepiti pore”. Osim toga, ako prirodno imate veće pore, bićete skloniji stvaranju mitisera, piše Lepota i Zdravlje.

Kako se pravilno uklanjaju mitiseri?

Peri upozorava da ne pokušavate da cedite” mitisere kod kuće. “Ekstrakcije mitisera kod kuće skoro uvek dovode do upale i oštećenja okolnog tkiva. Tako se javljaju fleke koje zahtevaju poseban tretman kako bi se uklonile”, objašnjava kozmetičarka. “Ako baš morate to odmah da uradite, koristite maramicu ili pamučne štapiće. Nikada ne istiskajte mitisere noktima! Ako ne možete da izvadite mitiser iz tri pokušaju – prepustite to profesionalcu.”

U sopstvenoj klinici, Peri se bori protiv mitesera kombinacijom salicilne kiseline i ručne ekstrakcije, ali takođe savetuje klijente o važnosti dobre kućne rutine nege kože. “Ekstrakcije i klinički tretmani sami po sebi neće sprečiti da se vaše pore ponovo popune, zbog čega bih uvek preporučila doslednu rutinu nege kože koja cilja na mitisere”, dodaje kozmetičarka.

Koji su najbolji sastojci za uklanjanje i sprečavanje mitisera?

Da biste ciljali postojeće mitesere i sprečili njihovo stvaranje, važno je da znate koji sastojci će koristiti vašoj koži, a koje treba izbegavati. “Generalno retinol bez recepta može zaista pomoći, vitamin A koji se izdaje na recept za one na gornjem kraju spektra, a pilingi poput salicilne kiseline ili glikolne kiseline mogu biti od pomoći za smanjenje mrtvih ćelija kože i otpušiti pore”, savetuje Peri.

Ove sastojke ćete obično naći u proizvodima kao što su serumi, sredstva za čišćenje i maske za lice. Proizvodi na bazi retinoida pomažu u poboljšanju prirodnog obnavljanja ćelija, što pomaže u sprečavanju nagomilavanja koje dovodi do začepljenih pora. Dok salicilna kiselina duboko prodire u pore, temeljno ih čisti i sprečava mitisere i akne.

Fizički piling mehanički uklanja mrtve ćelije sa površine. Koristim ih ponekad, ako to koža dozvoljava,”, dodaje Peri. “Hemijski pilinzi nude mnogo veći opseg za različite tipove kože, tako što rastvaraju veze između mrtvih ćelija na površini kože i pomažu u uklanjanju viška masnoće. Hemijski pilinzi (kao što je salicilna kiselina) takođe su mnogo nežniji za kožu od fizičkih, tako da mogu biti dobra opcija za one sa osetljivom kožom ili aktivnim aknama.”

Ako ste skloni mitiserima, Peri preporučuje da izbegavate proizvode koji sadrže velike količine ulja ili koji su posebno gusti i bogate teksture. Umesto toga, odlučite se za serume na bazi hijaluronske kiseline. I lagane hidratantne kreme sa teksturom gela kako biste kožu održali hidratizovanom bez začepljenja pora.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter