Izvor: Kurir.rs
02.01.2024 u 02:10
0

OVE NAMIRNICE UBRZAVAJU METABOLIZAM: Dodajte KAFI ova 3 MOĆNA ZAČINA

Ako želite da smršate u prvu jutarnju kafu ubacite neku od ove 3 namirnice, savetuju dijetetičari.

OVO JE NAJBOLJI HLEB ZA MRŠAVLJENJE: Bez brašna, ne mesi se, a priprema traje 30 sekundi

Postoji mnogo sastojaka koje možete dodati svojoj kafi da biste dobili lepši, ukusniji i napitak koji ima blagotvorno dejstvo na ceo organizam, a naročito na ubrzavanje metabolizma i mršavljenje.

Zdravstveni stručnjaci poput nutricionista upozoravaju na mnoge popularne dodatke, kao što su šećer, veštački zaslađivači i namazi sa visokim sadržajem šećera, posebno ako pokušavate da smršate.

Međutim, postoji nekoliko sastojaka koji zapravo mogu pomoći da brže i lakše izgubite kilograme i ubrzate metabolizam. U pitanju su cimet, kurkuma i kajenski biber.

Više o zdravstvenim prednostima ovih začina za sagorevanje masti, otkrili su dr Gretčen San Migel, md i glavni medicinski službenik za smanjenje telesne težine, dr Nensi Lin, lekar i Dan Ellis Hunes, PhD, RD, i autor knjige Recipe For Survival.

Evo šta oni kažu, kako to cimet, kurkuma i kajenski biber mogu da povoljno utiču na vaše zdravlje.

Cimet

Ako ste sladokusci, ne morate nužno da se odreknete slatkiša da biste izgubili na kilaži. Iako bi svakako trebalo da smanjite unos slatkiša, cimet je odličan sastojak koji možete dodati u jutarnju šoljicu kafe. Stručnjaci kažu da ovaj ukusni začin može da ubrza vaš metabolizam!

Crna kafa ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, ali Hunes kaže je kafa sa dodatkom cejlonskog cimeta prava blagodet za organizam.

 

– Pokazano je da cimet poboljšava insulinski odgovor – objašnjava Hunnes.

 

Antiinflamatorne prednosti ovog začina mogu pomoći da brže izgubite kilograme.

– Smanjenje upale u telu ima skoro direktan uticaj na prevenciju ili smanjenje gojaznosti i ukupne telesne težine. Smanjivanjem upale, vaš metabolizam je u stanju da efikasnije sagoreva kalorije – kaže ona.

Kurkuma

Govoreći o antiinflamaciji i gubitku težine, postoji još jedan začin za borbu protiv upale koji možete dodati u kafu svaki dan da biste pokrenuli svoj metabolizam: kurkuma.

Ovaj začin jarke boje sadrži antiinflamatorni sastojak zvan kurkumin, koji radi na ubrzanju vašeg metabolizma.

 

– Začini koji sadrže kurkumin imaju termogeni efekat na telo i uzrokuju da telo proizvodi više toplote, čime se sagoreva više kalorija –  primećuje Lin.

 

Kurkuma je prepuna antioksidanata koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve kada je gubitak težine u pitanju.

– Antioksidativna svojstva kurkume mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije, šećera u krvi, nivoa holesterola i drugih metaboličkih stanja koja su rezultat gojaznosti – objašnjava San Migel.

Vođenje zdravog načina života ne znači da morate da pijete kafu bez ičega. U stvari, dodavanje cimeta i kurkume u šolju svakog jutra samo će vam pomoći da smršate i ubrzate metabolizam.

Aleva paprika

Kajenska paprika je takođe odličan začin za ubrzavanje metabolizma i pomoć u gubitku težine. Ovaj začin ima svoj jedinstveni ukus koji pomalo vuče na slatkasto.

– Kajenska paprika sadrži jedinjenje koje se zove kapsaicin, a otkriveno je da kapsaicin ima termogeni efekat, što znači da može privremeno povećati brzinu metabolizma i pomoći u sagorevanju više kalorija. Takođe može stimulisati proizvodnju smeđe masti, koja je vrsta masti koja sagoreva kalorije da bi stvorila toplotu –  napominje Sabat.

Suzbijanje apetita i oksidacija masti su takođe važne stvari koje treba primetiti kada je u pitanju kajenska paprika koja pomaže u gubitku težine i bržem metabolizmu.

Konzumiranje kajenske paprike može pomoći u smanjenju apetita i suzbijanju žudnje za slatkišima, što dovodi do nižeg unosa kalorija. Takođe može povećati osećaj sitosti, potencijalno pomoći u kontroli težine. Studije sugerišu da kapsaicin može da poboljša oksidaciju masti u telu, podstičući sagorevanje masti. Ovaj efekat može doprineti gubitku težine i poboljšanju telesne kompozicije – navodi Sabat.

Dodajte prstohvat kajenskog bibera u jutarnju kafu i ne samo da će vas probuditi, već će vam pomoći da iz hrane iskoristite maksimum hranljivih materija koje su vam potrebne za taj dan.

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter