Izvor: Novosti
08.12.2023 u 11:58
0

OVO JE NAJBOLJI HLEB ZA MRŠAVLJENJE: Bez brašna, ne mesi se, a priprema traje 30 sekundi

UMESTO običnog belog hleba i alternativa od integralnog brašna, heljde i spelte, na dijeti možete jesti popularni hleb od lanenog semena koji ima brojne prednosti.

Ako želite da pripazite na zdravlje ili povedete računa o liniji, ne morate da se odreknete hleba.

Prednosti semenki lana po zdravlje odlično su poznate. Za šta je dobro laneno seme?

Kao i sve semenke koje obiluju mastima, seme lana ima značajnu energetsku vrednost – u 100 grama semena lana nalaze se čak 534 kalorije.

Sve što laneno seme pruža je veoma korisno po organizam, pa nije isto jesti njega i nezdravu namirnicu sa istom kalorijskom vrednošću.

Seme lana obiluje i proteinima, kojih u 100 g ima oko 18,28 grama, a obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.

U 100 grama lanenih semenki nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, od čega najveći deo čine biljna vlakna. Uz to, odličan su izvor vitamina i minerala, pre svega vitamina B1, fosfora, bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogene glikozidi, fitosteroli i lignani.

Ove semenke spadaju i u najjeftinije, naročito ako ih kupujete na meru u prodavnicama zdrave hrane.

Sastojci:

* 100 g lanenog semena

* 6 belanaca

Priprema:

Veče pre pripreme hleba, potopite laneno seme u vodu da odstoji i nabubri.

Sutradan ih dobro ocedite, pa stavite u blender.

Zatim od jaja odvojte belanca, sipajte ih preko semenki lana i blendajte dok se ne usitni (ali pazite da ne preterate – treba da budu mlevene, a ne praškaste). Povremeno očistite smesu sa unutrašnjih zidova blendera , pa nastavite.

Sipajte smesu u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, pa pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Nakon što bude pečen, isključite i ostavite hleb u rerni još 45 minuta da ne bi splasnuo prilikom naglog vađenja na sobnu temperaturu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter