Izvor: BSC HAPPY/Yumama
04.08.2023 u 16:50
0

KOLIKO DETE TREBA DA IMA IGRAČAKA? Psiholog otkriva šta da izbacite iz kuće!

Psiholog otkriva koliko dete treba da ima igračaka - što ih ima manje, bolje se igra i više se vezuje za njih, što je dobro!

Jedna mama je na društvenim mrežama napisala kako je čak i njen petogodišnji sin počeo da se žali kako ima previše igračaka i kako zbog količine nema više prostora i ne može da sredi sobu. Dečije sobe su često pune plastičnih i krznenih junaka, a mnogi roditelji će se složiti da deca brzo „izgustiraju“ svaku igračku ili imaju jednu kojoj se uvek vraćaju dok ostale ostaju zaboravljene sve dok ih mama ne pokupi i ne odnese u podrum.

Psiholog Evgenij Idžikovski objašnjava koliko zapravo igračaka dete treba da ima: „Glavni problem većine modernih igračaka je u tome što dete sa njima ne oseća subjekt, već objekat igre. Umesto da se igra, zabavlja, nešto nauči, on oseća da želi da ga zabavljaju igračke. To nije baš dobro“.

Većina zapadnih istraživača sve više dolazi do ideje minimalizma. Od čega se sastoji… Prvo, ako postoje duplikati, uključujući obrazovne igračke, oni se mogu bezbedno ukloniti. Na primer, ako dete već ima jednu abecedu igračaka, onda druga očigledno nije potrebna. Drugo,što je manje igračaka, dete se više vezuje za njih, a kada ih ima mnogo, ne dobija pravo zadovoljstvo od igre.

Takođe je važno da se dete igra sa onim što vidi. Ako su igračke u ormaru, onda se neće setiti da se igra sa njima. Pravilnim organizovanjem mesta u dečijoj sobi možete osloboditi prostor. A igračke je potrebno rasporediti tako da su u vidnom polju deteta i da može da bira. U stvari, ako se dete sa nečim nije dugo igralo, najverovatnije mu to i nije potrebno.

Vremenom postoje igračke koje je dete već preraslo. Naravno, među njima ima favorita, ali mu sve ostalo nije potrebno. Takođe se možete osloboditi takvih igračaka. Kada je reč o izboru igračaka, psiholozi tradicionalno smatraju setove olovaka, konstrukcione setove, tj. nešto čime dete može da se razvija, zabavlja, podstiče svoju maštu. Na primer, rođaci koji žele da poklone detetu igračku mogu nešto tako da izaberu (u prethodnom dogovoru sa vama, naravno).

Možete ograničiti broj igračaka na mali broj i tada se dete igra sa onim što želi, a ono što mu ne izaziva posebno interesovanje, daje se drugima ili baca. Sa „stvarnim“ igračkama, igre postaju življe i dete je više uključeno u njih. Kao rezultat toga, više ceni svoje omiljene igre i igračke. Morate stvarno da pogledate šta se dešava sa vašim detetom. Zašto roditelji ponekad zatrpavaju svoju decu poklonima? Zato što se osećaju krivim što ne provode dovoljno vremena sa njim. Pokušaj da se to nadoknadi kupovinom igračke, nikada nije dobra ideja.“

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter