Izvor: Objektiv.rs
21.07.2021 u 07:55
0

NEUROLOZI SAVETUJU: Evo zašto su ORASI toliko dobri za zdravlje našeg MOZGA

Za međuobrok preporučuju šaku oraha

PROČITAJTE JOŠ

Grom udario u malinjak kod Arilja, izbegnuta tragedija: UMALO DA POGINE ŠEST OSOBA!

DATUM VAKCINACIJE BIĆE USLOV ZA PRELAZAK GRANICE!

KATASTROFA ZAHVATILA ZAPADNU SRBIJU: Užasni problemi u Ivanjici, stravične poplave u Ćićevcu

Sigurno ste više puta čuli da su orasi izuzetno zdrava namirnica.

Ali, da li znate zašto je to tako?

Bračni par neurologa, dr Dean i Ayeshi Sherzai kaže da bi, kada bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga, morali da odaberu jednu, izabrali bi semenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima – orahe.

“Orasi su, za sada, najviše proučavani orašasti plodovi i zasigurno znamo da su neverovatan izvor polinezasoćenih masti, jako važnih za rad miliona manjih arterija koje različite delove našeg mozga snabdevaju kiseonikom i hranom”, objasnili su.

Jedna nedavna studija je pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu da umanje stres, a druga studija kaže da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da pomogne i oko zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.

Isto tako, onima koji pate od migrene, ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može da smanji i učestalost i jačinu glavobolja. “Neke studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji dosta ređe oboljeva od bilo kog oblika demencije”, objasnio je Dean Ayeshi i dodao da orasi sadrže i mnoge hranljive materije i minerale koji su potrebni mozgu, kao što su vlakna, selen, magnezijum i kalijum. 

“A lako ih je uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, poslastice, ili samo lagani međuobrok”, kažu Ayeshi. Napominju i da je odličan maslac od oraha i da je dovoljno dodati jednu kašičicu u razna jela. Bračni par, kao najbolji međuobrok za zdrav mozak, preporučuje – šaku oraha.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter