Ovo je pravi recept za nju: FENOMENALNA GRČKA MUSAKA!
Najčešće jelo koje ljudi vole da probaju dok su na letovanju u Grčkoj, je tradicionalna grčka musaka.
Zato smo se potrudili da vam nađemo originalni recept sa sastojcima i na način baš kako ovo ukusno jelo prave Grci. Netačna je tvrdnja da prava grčka musaka ne sadrži krompir, naprotiv.
Sastojci za musaku:
• 500 gr. mlevenog mesa (svinjetina ili govedina ili mešano meso) • 4 kašike maslinovog ulja • 4 srednja patlidžana • 4 srednje tikvice • 4 srednja krompira • 1 crni luk sitno iseckan • 2 usitnjena čena belog luka • čaša crvenog vina • 1 kašičica cimeta• 1/2 kašičice soli • bibera po ukusu • 1 šolja blago koncentrovanog soka od paradajza • 1 kašičica paradajz pirea • 1/2 kašičice šećera • 1 peršun sitno iseckan • 2-3 kašičice izrendanog halumi sira
Sastojci za bešamel sos:
• 4 šolje mleka • 2 kašike putera • 4 kašike brašna • 1/2 šolje izrendanog halumi sira • 1 umućeno jaje • malo cimeta • so, biber
Priprema:
Korak 1
Zagrejte rernu na 180°C. Narežite patlidžan na tanke kriške i posolite ih. Pustite ih 15-20 minuta da odstoje i puste vodu. Zatim ih stavite na foliju koju ste postavili na dno pleha za pečenje, prelijte ih uljem i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 minuta. Isto učinite i sa krompirom i tikvicama, ali ne solite, već ih stavite direktno u rernu.
Korak 2
Sipajte maslinovo ulje u tiganj i izdinstajte crni luk i beli luk. Zatim dodajte mleveno meso, a nakon par minuta dospite vino. Kada vino ispari sipajte sok od paradajza, paradajz pire i šećer. Promešajte pa dodajte cimet, biber, so i peršun.
Korak 3
Sklonite posudu sa vatre i kada se smesa ohladi sipajte je u vatrostalnu posudu. Poređajte pre toga krompir na dno vatrostalne posude. Preko krompira stavite sloj tikvica i sloj patlidžana. Zatim dodajte smešu sa mlevenim meso i ponovite postupak. Na vrhu treba da bude patlidžan.
Korak 4
Napravite bešamel. U malu posudu sipajte puter i kada se otopi, dodajte brašno. Promešajte 1-2 puta i sipajte mleko. Pustite da prokuva, a zatim dodajte cimet, so, biber, halumi i jaje. Kada je bešamel gotov, pomerite ga sa vatre i prelijte preko patlidžana.
Korak 5
Pospite površinu izrendanim halumi sirom i pecite u zagrejanoj rerni 45 minuta ili dok površina ne postane braon boje.
Predlog za salatu je definitivno tzatziki salata, a ako se pitate čime se zasladiti nakon ovako ukusnog grčkog jela, predlažemo vam da kao dezert napravite lukumades – tradicionalne grčke krofne ili savršenu grčku portokalopitu.
Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE
Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.
Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74