Izvor:
02.04.2019 u 12:48
0

UVEK BUDITE NA OPREZU: Zaštitite dete od nezgoda u kući!

Potencijalne opasnosti kojima su izloženi mališani u stanovima su velike, naročito zbog kućnih aparata koje deca obožavaju da istražuju.

Zato, dragi roditelji, reagujte na vreme i sprečite da do nezgode uopšte dođe…

Frižider – Ono što dete nikako ne bi smelo da dira i uzima stavite na više police frižidera, a ako je vaš mališan tek prohodao, nabavite sigurnosne uređaje za zatvaranje frižidera kako ne bi mogao da ga otvori i uđe unutra.

Šporet i rerna – Šerpe na šporetu postavljajte na drugu stranu od one sa koje dete prilazi i obratite pažnju da ručke okrenete tako da ih znatiželjne ruke mališana ne bi slučajno povukle nadole, zajedno sa šerpom.

Nikad ne pokazujte maloj deci kako se pali plin ili uključuje rerna, jer bi to kasnije mogli nesvesno da ponove i dovedu se u opasnost.

Mašina za pranje sudova – Vrata mašine uvek držite zatvorena jer je oštar kuhinjski pribor poput noževa i viljušaka veoma opasan za klince, baš kao i staklene čaše, koje lako mogu da razbiju.

Mašina za pranje veša – Vrata obavezno moraju biti zatvorena jer deci svašta pada na pamet, pa čak i da uđu unutra ili da u bubanj mašine ubace kućnog ljubimca i zatvore ga. Kad se ne koristi, mašinu obavezno isključite iz struje kako je deca slučajno ne bi pokrenula.

Mali kućni aparati – Mikseri, seckalice, blenderi, tosteri, cediljke, pekači, roštilji i slični uređaji deci nipošto ne smeju biti nadohvat ruke. Na nekima od njih mogu se povrediti zbog oštrih delova, naročito ako su uključeni u struju.

Utičnice – Naročitu pažnju treba obratiti na to da se dete zaštiti od dodira sa strujom u utičnicama, prekidačima ili produžnim kablovima. Zato na utičnice stavite plastične štitnike koje će dete veoma teško samo skinuti.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter