Izvor: halo beba
12.10.2023 u 16:25
0

Važno je kao kod odraslih! EVO KAKO DECI NEGOVATI ZUBIĆE!

Dok bebi nije nikao ni jedan zubić, higijenu je najbolje sprovoditi prebrisavanjem desni sa komadićem sterilne gaze (5x5cm) obmotanom oko kažiprsta i navlaženom fiziološkim rastvorom. Nakon pojave prvih mlečnih zubića u petom / šestom mesecu, neophodno je početi sa pranjem zubića, tada se započinje korišćenje male mekane četkice za bebe. Glavni akteri u činu četkanja zubića su roditelji. Do prve godine, zubići se peru jednom dnevno bez paste za zube, nakon prve godine, tj. kada beba nauči da pljuje tečnost počinje se i sa korišćenjem male količine blage dečije paste. Ona nije štetna ni ukoliko je dete proguta.

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji

Kako dete raste, počne da sedi, prohoda i počne da jede samostalno ili uz pomoć roditelja složenije i šećerima bogatije hrane, važno je zube prati dva puta dnevno, time štitimo zubnu gleđ od mogućih oštećenja. Nakon prve godine dete treba samo kroz igru da četka zubiće, uz nadzor, kontrolu i poneku asistenciju roditelja. Higijena usta i zuba je veoma važna za prve mlečne zubiće, jer jedino higijenom ih možemo održati zdravim dok ne ispadnu i niknu stalni zubi.

Mlečni zubi kod beba isto su važni kao i trajni zubi kod odraslih. Oni bebama pomažu da žvaću novu i čvrstu hranu kao i da govore. Pri smirivanju nadraženih desni mogu se koristiti razne glodalice, ogrlice od ćilibara, kao i razni gelovi na bazi lidokaina koji anesteziraju desne i smanjuju iritaciju prilikom izbijanja zuba.

Da li su ogrlice od ćilibara efikasne, mnogi dovode u pitanje. Neki roditelji ih koriste i smatraju efikasnim. Većina medicinskih stručnjaka ih ne preporučuje iz bezbednosnih razloga. Ukoliko se koriste, obavezna je konsultacija sa pedijatrom ili stomatologom. Potrebno je voditi računa pri izboru ogrlica, kako se kači, dužina ogrlice,  u suprotnom može izazvati niz problema koji mogu biti fatalni po bebu. Može da se zakači za krevetac, ako nije adekvatno stavljena beba je može uzeti i staviti u usta pa onda udahnuti neku od tih kuglica. Mnogo povoljniji i bolji od ogrlica su gelovi za desni. Oni sadrže lokalni anestetik lidokain u niskoj koncentraciji, a mogu sadržati i blage biljne antiseptike (ekstrakt kamilice). Koriste se nekoliko puta u toku dana, u razmacima, najbolje posle hranjenja bebe i pre spavanja. Nanose se u maloj količini tako što se utrljaju na bolnu površinu desni, nikada se ne koriste  kod beba mlađe od tri meseca.

Glodalice za bebe postoje vekovima unazad. Koristile su se glodalice od korala, voštane sveće i slatki koren. Krajem 19 veka nastaju prve glodalice od gume.

Glodalice su najbolje jer se glodanjem podstiče i ubrzava izlazak zubića. Najbolje su one glodalice koje hlade, jer znamo da niža temperatura umanjuje bol pri nicanju. Sve glodalice moraju biti atestirane,od određenih proizvođača bebi opreme, ne smeju biti oštećene pošto ivice mogu povrediti desni beba. One se peru pre i posle upotrebe, i biraju se u skladu sa uzrastom bebe, tj. po mesečnom uzrastu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter