Izvor: HappyBSC Portal/Informer.rs
12.11.2023 u 11:46
0

ŠTETNO PO ZDRAVLJE: Evo ko ne treba da primenjuje hrono dijetu

Iako mnogima odgovara, hrono dijeta može imati posledice poput glavobolje i nadutosti, a ne preporučuje se ljudima koji boluju od gihta ili imaju problem sa bubrezima.

Hrono dijeta je ishrana koja akcenat stavlja na razmak obroka, koji treba da bude između 4 i 6 sati. Takođe, posebno se vodi računa u koje doba dana treba konzumirati određene grupe namirnica. Ona podrazumeva poštovanje vremenskih razmaka između obroka, čime se smanjuje nakupljanje masnog tkiva. Bitno je obratiti pažnju na glikemijski indeks namirnica, održavati kiselo-baznu ravnotežu i pravilno kombinovati namirnice.

Pixabay

Ova ishrana se fokusira na unos proteina i masti, posebno ujutru, što može povećati rizik od razvoja hiperlipidemije, koja predstavlja povećanu količinu lipida u krvi. To može smanjiti pozitivan učinak HDL holesterola i povećati opasnost od arteroskleroze, navodi se na jednom instagram profilu, posvećenom zdravlju.

Negativne nus pojave dijete

Usled velike količine proteina u ishrani, može doći do poremećaja Ph vrednosti u organizmu, pa se ovakva ishrana ne savetuje ljudima, koji imaju problem sa bubrezima ili boluju od gihta.

PLAVI KRUG OKO ADE: Održan maraton podrške osobama obolelim od dijabetesa

Iako nema brojanja kalorija ili strogog ograničenja količine hrane, neki ljudi doživljavaju razmak između obroka prevelikim, što može uzrokovati osećaj gladi, glavobolje, drhtavice, nadutosti, zatvora, bolova i grčeva u mišićima, kao i poremećaja menstrualnog ciklusa.

Zbog straha od gladi, često se događa prejedanje, a kao posledica toga, može se pojaviti umor, pospanost i nedostatak energije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter