Izvor: happy
23.01.2024 u 10:15
0

Stručnjaci otkrivaju zašto nije DOBRO da jaja držite u vratima frižidera: Evo kako se ona zapravo ČUVAJU

Jaja treba čuvati u frižideru, idealno na temperaturi između 0 i 5 stepeni

Na mnogim namirnicama se odmah vidi kada se pokvare, međutim sa jajima to nije slučaj.

Zbog toga je veoma važno da pravilno čuvaju, kako bi svežina duže trajala.

Eksperti za hranu su otkrili kako to treba da radite.

– Čuvajte jaja u njihovoj kutiji u frižideru, ali daleko od jake hrane, kako ne bi upijala ukuse i mirise kroz svoju ljusku. Ako ih stavite špicastim krajem prema dole, žumance će ostati u sredini belanca. Uvek ih iskoristite do isteka roka trajanja – napisala je britanska slavna kuvarica Meri Beri.
Meri je objasnila da držanje jaja u frižideru osigurava da duže ostanu sveža. Uz to je istakla i da je bolje da se drže na polici, umesto u vratima frižidera.

– Preporučuje se da ih čuvate u frižideru što je pre moguće, izbegavajući bilo kakve promene temperature, jer to može da izazove kondenzaciju, što zauzvrat povećava rizik od nastanka problema sa bakterijama – navodi stručnjak za bezbednost hrane Džena Keli.
– Jaja treba čuvati u frižideru, idealno na temperaturi između 0 i 5 stepeni. Frižider pomaže u usporavanju rasta bakterija i sprečava brzo kvarenje jaja. Uverite se da temperatura u frižideru ostane konstantna. Fluktuacije mogu da izazovu kondenzaciju na ljusci jaja, što može da postakne rast bakterija. Izbegavajte stavljati jaja blizu zadnjeg dela, gde temperature mogu da budu niže. Držite jaja u glavnom delu frižidera, a ne u vratima – rekla je Silvija Anderson, stručnjak za bezbednost hrane.

Ona je dodala i da je primetila da su vrata zapravo najtopliji deo frižidera, jer temperatura raste i pada kada se otvaraju i zatvaraju. Zbog toga neki stručnjaci takođe kažu da bi trebalo da izbegavate stavljanje mleka u tom delu.

Mnoge druge namirnice je takođe najbolje držati u frižideru radi optimalne svežine, a to uključuje banane i krompir, kažu stručnjaci.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter