Izvor: Novosti
08.10.2023 u 11:05
0

STVARAJU OGROMNE PROBLEME: I posle hirurške intervencije, hemoroidi mogu da se vrate

Loše životne navike najčešći razlog javljanja i vraćanja hemoroidalne bolesti. Hemoroidi nastaju na više načina, najčešće naprezanjem radi pražnjenja creva. Podizanje teških predmeta, zajedno sa drugim aktivnostima koje mogu izazvati naprezanje, takođe mogu dovesti do pojave hemoroida. Doživljaj povećanog pritiska tokom trudnoće i prekomerna težina, takođe su faktori koji doprinose nastanku hemoroida, još jedan od faktora za njihov nastanak je preterano sedenje i nekretanje, kao i začinjena hrana, koja uz navedene životne navike stvara probleme.

NEMOJTE OVO RADITI SA OČIMA: Oftalmolozi ukazali na najgoru stvar koju možete učiniti

Zbog pojave hemoroida ljudi se često moraju obrataiti i za pomoć lekaru, a njihovo otklanjanje ne retko se vrši i hiruškim putem.

Klinička praksa pokazuje da je pacijentima uglavnom potrebno duže vremena da se odluče da zatraže pomoć lekara i to se uglavnom dešava nakon nekoliko epizoda zapaljenja koje su praćene krvarenjem, otokom i ispadanjem hemoroida. Takođe, u narodu je veoma raširena priča o velikim bolovima koji nastupaju nakon operacije, što je samo delimično tačno jer je klasična operacija praćena bolovima ali su, uz upotrebu savremenih preparata, ove tegobe značajno smanjene. Napominjem da hemoroidalna bolest ozbiljno ugrožava kvalitet života te da je treba lečiti, kaže dr Milan Ćeranić hirurg Klinike za Urgentnu hirurgiju i načelnik Centra za minimalno-invazivnu hirurgiju KCS.

Medicina kaže da postoje neke metode , kod njihovog uklanjanja ali i postoje i brojni preparati koji sa više ili manje efekta deluju na hemorodide. Neke od ovih metoda prema Dr Ćeraniću su

Plasiranje elastičnih ligatura (gumica) deluje efektivno kod unutrašnjih hemoroida koji ispadaju tokom pražnjenja. Mala elastična ligatura se plasira preko hemoroida prekidajući snabdevanje krvlju. Hemoroid i ligatura otpadaju napolje posle nekoliko dana i rana obično zarasta za nedelju ili dve. Ova procedura ponekad izaziva blagu neprijatnost i krvarenje.

Ukoliko terapije ligaturama ili medikamentima ne urode plodom, zbog problema koje izazaivuju primenjuje se hirusška intervencija

Hemoroidi mogu da se operišu na više načina, jer ne postoji jedna metoda koja je odgovarajuća za sve pacijente. Naime, ima hemoroida koji su veliki, stalno napolju i ne mogu da se vrate unutra i zato ne mogu da se operišu nekom minimalno invazivnom procedurom, već mora da se primeni klasična operacija pri kojoj se vrši precizno odstranjivanje uvećanih hemoroida. Ove procedure su najbolnije, jer je deo debelog creva gde se nalaze hemoroidi gusto inervisan, ali je za pojedine pacijente to jedino moguće rešenje.

 

Pored ove postoje i manje invazivne metode otklanjanja hemoroida u kojima je osnovna arakteristika minimalno invazivnih procedura kojom se izbegava sečenje tkiva, a samim tim i pojava velikih bolova. Treba napomenuti da ni jedna operacija nije potpuno bezbolna jer uvek postoperativno postoji manji oblik neprijatnosti. Laserska operacija je najmanje invazivna metoda. Energija koja se isporučuje preko laserske sonde veoma precizno slepljuje hemoroid za zid završnog dela debelog creva. Ova metoda je moguća kod pacijenata koji imaju uvećane hemoroide, koji ispadaju, ali mogu da se vrate unutra. Druga minimalno invazivna metoda je THD, koja podrazumeva identifikaciju hemoroidalnih arterija uz upotrebu minimalne ultrazvučne sonde, a zatim se vrši podvezivanje hemoroida i nabiranje tog hemoroidalnog tkiva i vrlo brzo nakon nekoliko nedelja oni se slepe za zid debelog creva i tako dolazi do izlečenja.

Tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat. Uspravan položaj kod čoveka višestruko povećava pritisak u rektalnim venama što ponekad izaziva njihovo uvećanje. Ostali faktori koji mogu uticati na njihov nastanak su hronična konstipacija ili dijareja, trudnoća, nasledni faktori, poremećena crevna funkcija zbog prekomerne upotrebe laksativa ili klizmi, napinjanje tokom pražnjenja i svakodnevno dugotrajno zadržavanje (npr. čitanje) na ve-ce šolji. Vene se dilatiraju, zidovi postaju tanki i krvare, a ako se rastezanje i pritisak nastave, oslabljene vene ispadaju napolje.

Kao bitan faktor njihovog trajnog lečenja je izbacivanje različitih faktoram kao i suzdražavanje životnih navika koje su i dovele do njihove pojave, ali ukoliko se vrate kakao naglapava dr Ćeranić

– To se najčešće dešava jer se pacijenti postoperativno ponašaju isto kao pre operacije ne pridražavajući se saveta da uzimaju puno tečnosti, da se pravilno hrane, izbegavajući ljutu i začinjenu hranu, žestoka pića i ne sede predugo na ve-ce šolji. Takođe, važno je napomenuti da posle stolice treba primenjivati brisanje vlažnim maramicama bez alkohola ili se treba prati običnom vodom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter