Izvor: b92
23.11.2023 u 08:26
0

TALOG KAFE KAO LEK: Naučnici korak bliže leku za Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest

Talog od kafe mogao bi da se koristi u novom tretmanu za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, pokazuje studija.

Ugljenične kvantne tačke na bazi kafeinske kiseline, koje se prave od otpada kafe, pokazale su obećanje u lečenju neurodegenerativnih poremećaja.

Američki istraživači su otkrili da su jeftini lekovi pomogli u zaštiti od efekata Parkinsonove bolesti u eksperimentima u epruvetama kada je bolest izazvana pesticidom zvanim parakvat.

Nadaju se da bi tretman mogao da se koristi za pomoć ljudima u ranim stadijumima demencije, kao i za sprečavanje daljeg napredovanja bolesti.

Glavni autor Jiotish Kumar, sa Univerziteta Teksas u El Pasu, rekao je:

„CACKDs imaju potencijal da budu transformativni u lečenju neurodegenerativnih poremećaja. To je zato što nijedan od trenutnih tretmana ne leči bolest, oni samo pomažu u kontroli simptoma. Naš cilj je da pronađemo lek tako što ćemo se baviti atomskom i molekularnom osnovom koja pokreće ove uslove.“

Oko 944.000 Britanaca trenutno živi sa demencijom, a stručnjaci predviđaju da će taj broj do kraja decenije premašiti milion.

Alchajmerova bolest je najčešći oblik bolesti i smatra se da je uzrokovana nagomilavanjem proteina u mozgu, uključujući tau i amiloid.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter