Izvor: INFORMER
01.10.2023 u 13:40
0

TRIKOVI ZA DOBRO RASPOLOŽENJE: Evo kako da aktivirate hormone sreće

Stvari poput šetnje, vežbanja, smeh i još nekoliko drugih će vam odmah popraviti raspoloženje.

Svako ponekad zapadne u neko loše raspoložnje, najčešće praćeno melanholijom i bezvoljnošću. Međutim, kako biste se izvukli iz ovog stanja, postoji nekoliko stvari koje će vam u tome pomoći. 

Kako da brzo aktivirate vaše hormone sreće, otkrila je nuricionistkinja Ivana Mišić:

– Za dobro raspoloženje su zadužena 4 glavna hormona, mada postoji i niz sporednih koji na svoj način utiču na osećanje zadovoljstva, blagostanja i ispunjenosti. Sporedni su: progesteron, estrogen, adrenalin i dr., a kada govorimo o glavnim hormonima sreće onda najčešće mislimo na serotonin, dopamin, oksitocin i endorfin.

Kako da na prirodan način utičete na svoje dobro raspoloženje?

Izađite u šetnju

Provedite slobodno vreme na otvorenom, na suncu. To je odličan način da povećate nivo endorfina i seratonina.

Vežbajte

Naterajte sebe na bilo koji vid fizičke aktivnosti. Idite u teretanu, na trčanje ili džogiranje, jogu, pilates, šta god da odaberete pored benefita na vaše fizičko zdravlje, benefiti na vaše mentalno zdravlje su ogromni!

OVO SU 5 LOŠIH NAVIKA KOJE STVARAJU USEČENE BORE: Izbrišite DESET godina s lica uz par jednostavnih trikova!

Smejte se što više

Može vam pomoći u ublažavanju osećaja anksioznosti ili stresa i poboljšanju lošeg raspoloženja, povećanjem nivoa dopamina i endorfina.

Meditirajte

Ako ste upoznati sa meditacijom, možda već znate za njene brojne dobrobiti za zdravlje – od poboljšanja sna, do smanjenja stresa.

Meditacija se povezuje sa povećanom proizvodnjom dopamina. Takođe može da podstakne oslobađanje endorfina.

Dobro se naspavajte

Spavanje od 7 do 9 sati svake noći, može pomoći u obnavljanju ravnoteže hormona u vašem telu, što će vam verovatno pomoći da se osećate bolje.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter