Dačić od 22. do 28. septembra u Njujorku!

 

 Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boraviće u Njujorku od 22. do 28. septembra kao član delegacije Srbije koja će učestvovati na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 

Šef srpske diplomatije učestvovaće na brojnim skupovima na visokom nivou koji se održavaju u UN-u, na kojima će predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja. 

Planirano je i njegovo učešće i istupanje na događajima koji će okupiti brojne svetske lidere, poput Samita o miru u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele i sastanka posvećenog finansiranju Agende za održivi razvoj koje organizuje generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš. 

Učestvovaće takođe na sastanku na temu svetskog problema droga kojim će predsedavati američki predsednik Donald Tramp, kao i na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u organizaciji Venecuele. 

Na marginama generalne debate biće održan niz pratećih događaja i regionalnih sastanaka na kojima će učestvovati šef srpske diplomatije, od kojih su najznačajniji ministarski sastanak Centralno-evropske inicijative, sastanak ministara inostranih poslova država Zapadnog Balkana sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i neformalni ministarski sastanak Američko-jadranske povelje.

Učešće na generalnoj debati i pratećim skupovima u UN-u biće prilika i za brojne bilateralne susrete šefa srpske diplomatije sa visokim zvaničnicima država članica UN-a, koji će, kako se navodi u saopštenju MSP, biti iskorišćeni za unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa i promociju naših ključnih spoljnopolitičkih interesa, posebno u kontekstu pitanja KiM. 

Pored unapred dogovorenih zvaničnih susreta, događaji u UN-u će biti prilika i za realizaciju kraćih neformalnih bilateralnih susreta u cilju lobiranja za prioritetne nacionalne interese. 

Takođe, planirani su susreti sa pojedinim zvaničnicima i predstavnicima Ujedinjenih nacija koji su prilika da se još jednom istakne značaj koji UN imaju za Srbiju kada je reč o zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da se istakne važnost nastavka saradnje i dijaloga sa UN u vezi s pitanjima svim pitanjima od značaja za region u narednom periodu.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Radio Romania International‏

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:10 TOP SHOP
11:30 Parovi - Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:00 Parovi - Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi - Jutarnja kafica
13:50 Dnevnik
14:10 Parovi - Jutarnja kafica
14:30 Serija: Suze moje sestre
15.20 Posle ručka
16:00 Vesti
16:10 Posle ručka - nastavak
17:30 Telemaster
18:10 Kviz: Naslovna strana
18:30 Glamur
19:00 Upoznajte parove
21:00 Provodadžija
22:00 Parovi - Parograf
02:30 Parovi - Live