Izvor:
06.08.2017 u 20:54
0

RESTRIKCIJE ZBOG POVEĆANE POTROŠNJE: Bez vode na Ubu, u Lajkovcu i Ljigu!

U pojedinom opštinama Kolubarskog okruga uvode se restrikcije vode zbog povećane potrošnje.

Štabovi za vanredne situacije pozivaju meštane na štednju najavljujući strože kontrole i kažnjavanje onih koji nenamenski troše vodu.

Restrikcije su do sada uvedene na Ubu, Lajkovcu i Ljigu, jer je hronični problem tokom letnjih meseci vodosnabdevanje u tim mestima.

Ubljani se vodom snabdevaju sa arterskih bunara u selu Takovi, Ljižani sa vodozahvata na izvorištu reke Ljig, a Lajkovčani sa zajedničkog vodovoda Lazarevčanima i fabrike vode u selu Nepričava.

Prema objavama građana na društvenim mrežama, posebno Lajkovčana i Ljižana, problemi vodosnabdevanja u višim gradskim sezonama i okolnim selima ne prestaju ni u danima pre proglašenja restrikcija.

U Ljigu se restrikcije sprovode u dva dela – u ulicama na području sela Babajić i sela Gukoš, na kojima Ljig leži, a istoimena reka i Ibarska magistrala taj grad dele na dva dela.

U Lajkovcu je slična situacija, a dodatno opterećenje je zajednički vodovod kojim gazduju Lazarevčani iako je fabrika za preradu vode iz arterskih bunara u lajkovačkom selu Nepričava. Lajkovčani duguju za vodu, a njenu cenu određuju Lazarevčani.

Na Ubu, uz potrebe velikog korisnika kakav je gradski bazen, problem stvara i zalivanje bašta, travnjaka, trotoara i dvorišta zbog čega će inspekcijske službe biti aglnije.

Gradski štab za vanredne situacija u Valjevu zapretio je kažnjavanjem onih koji nenamenski troše vodu zbog čega su ugrožene visinske zone Valjeva, alii prigradska sela do kojih je stigla voda iz gradskog vodovoda.

Restrikcije se uvede u nekoliko sela na potezu ka Divčibarama, koja se snabdevaju sa lokalnog vodovoda Prskavac sa kojeg vodu dobijaju i pojedina sela mioničke opštine.

Stalni problem takođe je i manjak vode sa seoskog vodovoda Kukalj sa kojeg se snabdeva desetak priplaninskih sela podno Povlena, pa su restrikcije i naizmenična isključivanja pojedinih sela uobičajena pojava.

Trajno rešenje za vodosnabdevanja svih opština Kolubarskog okruga, kao i Lazarevca, je stavljanje u funkciju hidrosistema Rovni na reci Jablanici, oko 15 kilometara iznad Valjeva.

Privode se kraju radovi na izgradnji regionalnog cevovoda od Valjeva ka Ubu, Lajkovcu i Lazarevcu, odnosno Mionici i Ljigu, koji se finansiraju sredstvima EU.

B92.rs

Foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter