Izvor:
15.01.2018 u 19:23
0

SMRTNOST SE MOŽE SMANJITI: Prevntivni pregledi važni za rano otkrivanje bolesti i izlečenje!

Kardiovaskularne i maligne bolesti su vodeći uzrok umiranja u Srbiji, preventivne mere u pojedinim zemljama pokazale su da se smrtnost od tih bolesti može smanjiti, ali Srbija se i dalje više bavi lečenjem nego sprečavanjem nastanka bolesti, rečeno je na skupu " Prevencija u funkciji zaštite zdravlja" koji je održan u SANU.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je važna podrška SANU, Medicinskog fakulteta o značaju prevencije mnogih bolesti.

– Ovu podršku treba da iskoristimo u najboljem svetlu da mobilišemo što veći broj ljudi da izađu na preventivne pregleda i da odradimo šta je do nas, da spasemo ljudske živote – rekao je Lončar na skupu.

On je pojasnio značaj preventivnih pregleda, koliko je važno da se bolest otkrije na veme kada su mnogo veće šanse za izlečenje i život bez ikakvih posledica.

Predsednik SANU Vladimir Kostić kaže da se Akademija posledenje dve i po godine aktivno uključila i da pokušava da progovori o ključnim problemima javnog zdravstva u Srbiji.

Akademik Ljubiša Rakić naglasio je da je prevencija efikasnija od lečenja, ali da taj koncept u Srbiji nije doživeo apsolutnu primenu.

– U praksi lečenje još uvek zauzima dominantno mesto u odnosu na prevenciju – rekao je Rakić.

Profesor Tatjana Pekmezović iz Instituta za epidemiolgiju kao primere uspešne prevencije navela je Japan i Finsku. Japan je uspeo da smanji smrtnost od moždanog udara fokusom na smanjenje unosa soli u organizam, balansiranom ishranom i uvođenjem strogog režima rada i odmora. Finci su smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti uspeli da ostvare fokusiranjem na tri faktora prevencije – povišen krvni pritisak, pušenje, holesterol.

Profesorka Darija Kisić Tepavčević podsetila je da je u Srbiji najveća stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti i da svaka druga osoba koja umre ima taj zdravstveni problem. Odmah iza kardiovaskularnih su maligne bolesti, gde svaki peti u Srbiji umre od nekog karcinoma.

Ona je pojasnila da su faktori rizika koji mogu dovesti do tih zdravstvenih problema a na koje se može uticati – gojaznost, pušenje, povišen pruitisak, alkohol, fizička neaktivnost, neadekvatan unos voća i povrća, povišen holesterol.

Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter