Izvor:
14.12.2017 u 23:43
0

Dačić: Prilika da se obnove stari odnosi Srbije i Tunisa!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa kolegom iz Tunisa Kemaisom Ženauijem i zahvalio toj zemlji što nepriznaje jednoglasno proglašenu nezavisnosti Kosova, uprkos, kako je rekao, "snažnim pritiscima i lažima koje su prisutne na medijskog političkoj sceni".

Prema rečima šefa srpske diplomatije, današnja poseta Ženauija je dobra prilika da se obnove odnosi sa Tunisom koji datiraju još iz vremena Pokreta nesvrstanih, koji su poslednjih godina zatajili zbog unutrašnjih problema.

Podsetio je da je poslednja poseta ministra spoljnih poslova Tunisa Srbiji bila 1991. godine, a našeg ministra Tunisu 2002. godine.

Kako je istakao, koliko su ti odnosi bili dobri potvrđuje i Sporazum o ukidanju viza koji su Srbija i Tunis potpisali 1965. godine, što je bio, navodi Dačić, prvi sporazum Srbije sa nekom afričkom zemljom o ukidanju viza.

Šef srpske diplomatije ukazao je da je ekonomska saradnja između dve zemlje u 10 meseci ove godine iznosila 33 miliona evra, navodeći da bi mogla biti veća jer postoje interesovanja firmi sa obe strane.

Dačić je istakao da će Srbija prihvatiti inicijativu Tunisa da jedna od beogradskih ulica ponese naziv Tunisa, ali i da će u Tunisu biti uzvraćeno imenovanje ulicom Republike Srbije.

Kaže da je bio iznenađen podatkom koji mu je izneo tuniski kolega da vise Tunišana dolazi u Srbiju nego što Srbi idu u Tunis na letovanje, dodajući da je oblast turizma još jedna od oblasti koju treba razvijati.

Podsetio je da su ranije danas Ženaui i ministarka Zorana Mihalović potpisali Sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji je, kaže, jedan od važnih preduslova za razvoj turizma.

Šef tuniske diplomatije Kemais Ženaui je istakao da je njegova današnja poseta predstavlja prekretnicu i otvara novo poglavlje u bilateralnim odnosima između Srbije i Tunisa.

Najavio je da će se sledeće godine održati sastanak mešovitog komiteta Srbije i Tunisa, te da će to biti prilika da se uspostave odnosi u različitim sadržajima, navodeći da je razgovarao i sa potpredsednikom Privredne komore Srbije Miroslavom Miletićem sa kojim je ustanovi da bi bilo dobro u to vreme održati i Poslovni forum.

Upitan da oceni u kojim odnosima bi Poslovni forum mogao biti najuspešniji, Ženaui je odgovorio u trgovini, čiji je, kako kaže, trenutni obim mali, ali da postoji niz srpskih proizvoda koji bi se mogli izvoziti u Tunis, ali i tuniskih proizvoda u Srbiju.

"Želimo da povećamo i broj stipendija studentima iz Srbije koji žele da studiraju u Tunis, ali i da studenti iz Tunisa dođu u Srbiju", rekao je Ženaui, dodajući da je obrazovanje još jedna od oblasti na kojima je saradnja moguća.

Podsetio je da je Tunis 2015. godine bio žrtva terorističkog napada, ali da je danas bezbedna zemlja koja ima obučene ljude koji su spremni da reaguju ako se teroristički napad ponovi, ali i da prepoznaju i učestvuju u prevenciji napada.

Tom prilikom, pozvao je građane iz Srbije da posete Tunis i upoznaju se sa tuniškim narodom, tradicijom i kulturom.

Direktori nacionalnih bibloteka Srbije i Tunisa, potpisali su danas i Protokol o saradnji nacionalnih bibloteka, koji su Dačić i Ženaui prokomentarisali kao dobar početak obnavljanja odnosa i saradnje.

Happytv.rs/Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter