Razočaranje u Prištini: "U dokumentu EU nema nikakve strategije za Kosovo"!

Dokument u kome se opisuje strategija EU za proširenje bavi se najviše Srbijom, Crnom Gorom i BiH, a o Kosovu nema mnogo reči, piše prištinska štampa.

Kako prenose "Zeri" i prištinska "Gazeta", u dokumentu koji će biti predstavljen u utorak "ne postoji strategija za Kosovo" i ono se spominje samo u kontekstu dijaloga sa Srbijom.

Kako se navodi, u nacrtu dokumenta su precizirani određeni rokovi, o kojima se već pisalo proteklih nedelja, a posebna pažnja je posvećena kraju 2019. godine kada bi Crnoj Gori i Srbiji trebalo da ispune traženo na polju vladavine prava. 

"...U slučaju Srbije, potrebno je da ta budu postignuti i zahtevi iz poglavlja 35 (DOPUNITI: potpuna normalizacija odnosa sa Kosovo, konačan tekst će biti završen kada bude jasnije o rokovima Dijaloga)...", piše u nacrtu Strategije. 

Zeri piše da dokument koji se bavi integracijama zemalja Zapadnog Balkana u EU uopšte ne sadrži strategiju za Kosovo i da se čini da je deo oko Kosova "nedefinisan i da se, možda na duže staze, samo navodi status potencijalni kandidat za članstvo u EU". 

"Gazeta" navodi da je to "lošija pozicija za Kosovo nego ranije", kao i da je to posledica toga što ne postoji jedinstveni stav unutar EU, zbog toga što pet članica ne priznaju Kosovo, ali i zbog izostanka napretka na Kosovu. 

Mediji podsećaju da je Španija, jedna od zemalja koje ne priznaju Kosovo, nagovestila da će blokirati pokušaje Kosova da aplicira za članstvo i da je insistirala na tome da se u Strategiji Kosovo ne tretira kao država. 

U dokumentu su Srbija i Crna Gora u fokusu i planirano je da 2025. godine uđu u EU, Albanija i Makedonija bi pregovore trebalo da otvore 2019. godine, a četiri godine kasnije i BiH.

 

b92.net
Foto: wikipedia, pixabay.com

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
09:00 Bolja zemlja
10:45 TOP SHOP
11:00 Prelo u našem sokaku
11:55 Vesti
12:05 Prelo u našem sokaku
12:55 Vesti
13:00 Prelo u našem sokaku
14:00 Vesti
14:30 Parovi - Nedeljni ručak
16:00 Ćirilica - Repriza
17:30 Telemaster
18:20 Glamur
18:55 Upoznajte Parove
21:00 Parovi - Izbacivanje
02:30 Parovi - Live