Izvor:
08.05.2019 u 16:06
0

DRŽAVNI SEKRETAR MAJK POMPEO: Iznenadno otputovao u Iran zbog tenzija sa Irakom!

Državni sekretar Majk Pompeo je nenajavljeno otputovao u Irak u utorak nakon što je naglo otkazao planirano putovanje u Berlin, usred eskalirajućih tenzija sa Iranom.

Vrhovni američki diplomata susreo se s premijerom Adilom Abd al-Mahdijem, predsednikom Barhamom Salihom i drugim zvaničnicima, dok je bio na terenu u iračkoj prestonici u četvoročasovnoj poseti, prema izveštajima.

On je susret sa drugim znvaničnicima opisao kao "produktivan" sa dogovorom da je "Irak dužan da obezbedi sigurnost Amerikanaca u njihovoj zemlji"

Takođe je dodao da želi da zna na koji način će smanjiti rizik i zatražio je više informacija koja će služiti kao garancija za postignuti dogovor o kome će Iran voditi računa o američkim državljanima ali i članovima vlade.

Američki zvaničnici su izjavili za CNN da su imali pouzdane informacije da su iranske vlasti pokušale da napadnu američke institucije vlasti, uključujući i Irak.

Majk Pompeo je preneo poruku američkog predsednika Donalda Trampa koji je rekao da "žele biti sigurni da je Irak pozicioniran u skladu sa dogovorom koji smo izgradili sa njima" i dodao da je za Bliski Istok glavna pretnja Irak, te zbog toga njihovi odnosi sa SAD moraju ostati dobro utemeljeni.

Sekretar je sa zvaničnicima razgovarao o načinima nadigravanja pripadnika nezvanične države Iraka i Sirije, kao i terorista koji se kriju po raznim uporištima. Jedan od načina je potpuno izbacivanje Iraka iz energetskih dogovora sa Iranom, a o sankcijama koje je SAD uvela Iranu na naftu, nisu mnogo razgovarali.

Putovanje Pompea u Irak došlo je usled vesti da Iran planira objaviti da će smanjiti svoje obaveze prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) – godinu dana nakon što su SAD najavile svoj odlazak iz značajnog nuklearnog sporazuma.

Happytv.rs
Foto: wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter