Izvor:
24.08.2017 u 17:36
0

KAKO DA POBOLJŠATE PAMĆENJE? Ovo su lake vežbe koje će vam pomoći!

Ovim vežbama možete poboljšati vaše pamćenje, ali i fizičko i emotivno zdravlje.

Izmenite rutinu

Kada s vremena na vreme promenimo neku naviku, stručnjaci kažu da time povećavamo gustinu kore velikog mozga i pospešujemo rad nervnog sistema. Dakle, ako ujutru prvo kuvate kafu, probajte umesto toga prvo da se istuširate, a nakon toga kafenišite, ili prosto umesto da uključite kompjuter pustite radio. Prosto promenite redosled navika.

Koristite drugu ruku

Korišćenjem nedominantne ruke aktivira se nedominantna hemisfera mozga i samim tim se šire površinski delovi korteksa, kore velikog mozga. Na primer, ako ste desnoruki, levom rukom perite zube, držite pribor za jelo, vežbajte pisanje ili kucanje poruke na mobilnom telefonu.

Mirisi su važni

Pamćenje mirisa i zvukova koji prate događaje učiniće sećanja dugoročnijim. Takve vrste informacija se čuvaju u delu mozga koji se zove hipokampus. Njegova funkcija vremenom slabi i svako oštećenje smanjuje mogućnost pravljenja novog sećanja. To možete popraviti ako u stvaranje sećanja uvrstite mirise i zvukove.

Čitanje

Vežba čitanja u sebi ili naglas ili čak samo slušanje iste aktivnosti utiču na različite oblasti mozga. Ukoliko volite da se ušuškate u vašu omiljenu fotelju i u tišini prelazite stranice omiljene knjige, probajte da taj tekst recitujete.

Sve naopako

Leva hemisfera mozga je zadužena da objekte posmatramo onako kako smo navikli, odnosno naviknuti smo na njihov raspored. Međutim, kada im promenite mesto i položaj, aktivira se desna strana mozga, koja nas tera da se koncentrišemo na informacije koje dobijamo. To mogu biti sitne stvari, okrenite sat koji vam godinama stoji na zidu naopako i kada vas neko pita koliko je sati, trebaće vam barem pet sekundi više da mu odgovorite.

Moje-tvoje mesto

Svako ima svoje mesto za porodičnim stolom, u školskoj klupi, na poslu, ali ako se usudite da promenite svoje uobičajeno mesto, menja se čak i sam pogled na prostoriju i ljude. Nov način da sipate hranu u tanjir ili da izađete do table već predstavlja vežbu za mozak.

Žmurite

Koliko puta ste rekli da nešto znate da uradite i zatvorenih očiju? Probajte, samo prvo povedite računa da se ne povredite. Zatvorite oči i pokušajte da se obučete tako što ćete se osloniti sa sopstvenu memoriju i čulo dodira. Mozak dobija posebne signale kada umesto od očiju informaciju dobije čulom dodira.

Pričajte sa nepoznatima

Odlazak u prodavnicu, na pijacu, kada je potrebna komunikacija sa nepoznatim ljudima, pospešuje razvoj opštih kognitivnih sposobnosti. Umesto u najbližoj pekari, kupite hleb u nekoj drugoj, prošetajte psa drugim delom grada, prosto promenite navike.

Izvor:Alo.rs
Foto:blossombooks.nl

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter