Izvor:
16.05.2017 u 19:39
0

MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Evo zašto MORATE da merite pritisak u OBE RUKE!

Merenje krvnih pritiska an obe ruke, umesto samo na jednoj, bukvalno može da vam spase život

Istraživanja su pokazala da u slučaju kada postoji velika razlika između rezultata merenja krvnog pritska na obe ruke, naizgled zdrave osobe imaju 38 odsto veću opasnost od srčanog i moždanog udara, kao i drugih smrtonosnih kardiovaskularnih bolesti.

Zahvaljujući nečemu tako prostom i brzom kao što je dodatno merenje krvnog pritiska, ljudi sada mogu na vreme da uoče sve znake upozorenja.

Male razlike u krvnom pritisku između ruku su uobičajene, a tokom istraživanja sistolički pritisak, veća od dve cifre, razlikovao se u proseku oko 5 poena.

Međutim, kod 10 odsto pacijenata, postojala je razlika od 10, ili više, poena između rezultata dobijenih merenjem krvnog pritiska na desnoj i levoj ruci.

Smatra se da velika razlika u rezultatima pokazuje da su arterije koje daju viši pritisak u ruci začepljene mašću.

Ovo je znak da su arterije u srcu i mozgu takođe začepljene i zbog toga se povećava rizik od srčanih i moždanih udara, zaključak je Američkog žurnala medicine.

telegraf.rs
foto:arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter