Izvor:
01.11.2017 u 21:31
0

DA LI IMATE OVE SIMPTOME? Posebna vrsta depresija javila se sa zimskim računanjem vremena? (foto)

Posebne promene raspoloženja javljaju se u periodu jeseni i zime.

S početkom zimskog računanja vremena, mnoge obuzima neraspoloženje i neki oblik učmalosti, ništa im se ne radi, mrzovoljni su i umorni.

Kod nekih to nije obično neraspoloženje izazvano manjkom dnevne svetlosti – kod nekih je to sezonska depresija, poznata kao SED. Ovaj poremećaj raspoloženja izaziva niz simptoma, uključujući i predugo spavanje, čežnju za hranom bogatom ugljikohidratima i debljanje.

Pošto se razlikuje od kliničke depresije, koja najčešće dovodi do nesanice i gubitka apetita, SED se meša sa drugim "lakšim" poremećajima ponašanja, a ustvari je samo različita verzija iste bolesti.

– Ljudi koji imaju SED su podjednako bolesni kao oni koji pate od kliničke depresije – kaže Branda Memehon, psihijatar Univerziteta u Kopenhagenu.

Međutim, važno je istaći da postoji i mnogo oblika poremećaja raspoloženja koji se takođe javljaju u periodu jeseni i zime i koji imaju slične epizode kao SED, ali se ne svrstavaju u kliničku depresiju.

Nije utvrđeno zašto se SED javlja, ali postoje sumnje da je povezan sa evolucijom. Oko 80 % onih koji pate od ovog poremećaja su žene, naročito mlađe, dok se kod starijih simptomi mogu izgubiti.

Happytv.rs/Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter