parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

OTEČENOST PRATI I BOL: Ne zanemarujte ozbiljan zdravstveni problem!

 

Ako otečenost prati i bol, onda može biti u pitanju ozbiljan zdravstveni problem.

Koji bi to problemi mogli biti:

Previše soli

Brza hrana, preterivanje s grickalicama i masnom i slanom hranom mogu da utiču na to da prsti izgledaju poput kobasica. Vaše telo voli da balansira količinu soli s količinom vode u organizmu. Doktorka opšte medicine i profesorka na katedri reumatologije na Univerzitetu u Čikagu Tami Olsen Atset opisuje da konzumiranjem veće količine soli telo zadržava više vode, što objašnjava oticanje prstiju.

Srednje otečeni prsti od povećanog unosa soli uglavnom splasnu nakon jednog dana, ali to može i da se produži ako je više soli u organizmu. Ukoliko izbacite so iz ishrane i oticanje se nastavi, obavezno posetite doktora, upozorava Atset.

Osteoartritis

Osteoartritis, artroza ili degenerativni artritis je bolest zglobova koja predstavlja jedan od najčešćih medicinskih problema u svetu. Kao i većina tipova artritisa, ne može da se izleči u potpunosti. Prepoznaje se po oticanju zglobova na prstima i najviše je povezana s godinama i starenjem. Atset kaže kako je osteoartritis često, ali ne i uvek, praćen osećajem bola i ukočenosti. I drugi oblici artritisa uzrokuju oticanje prstiju.

Sindrom karpalnog kanala

Ovo je najpoznatija i najčešća bolest u području šake, poznata i kao bolest modernog čoveka. Kod nje dolazi do pritiska na medijalni živac u karpalnom kanalu na korenu šake ispod samog dlana, kao kod korišćenja miša i tastature u kojem su ruke zadržavane u dugotrajnom, jednoličnom, tzv. "prisilnom" položaju. Manifestuje se kroz bol, osećaj peckanja, trnaca ili utrnulosti ruku i prstiju. Tri puta je češći kod žena.

Rejnodova bolest

Ova bolest ili sindrom sužava arterije, što je često uzrokovano hladnim vremenom ili stresom. To smanjuje cirkulaciju krvi, a kada se ona povrati prsti otiču, često uz osećaj peckanja ili trnaca. I ovo je stanje češće kod žena, kaže Atset.

Preeklampsija

Oticanje prstiju uobičajeno je za trudnice. Ali ako to prati i oticanje lica i ruku - koje je toliko jako da pritiskom na otok ostaje vidljivo udubljenje - moglo bi da se radi o preeklampsiji. Ovo stanje karakteriše i visok krvni pritisak, a ako se ne leči, moglo bi da ostavi ozbiljne posledice na majku i dete. U posebnoj opasnosti su trudnice starije od 40 godina, one koje nose blizance ili trojke ili su gojazne.

 

Izvor: Alo
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30 Dobro jutro Srbijo
07:55 Vesti
08:00 TOP - SHOP
08:15 Dobro jutro Srbijo
10:40 PINK
10:55 Vesti
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:40 TOP - SHOP
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:10 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Beni Afet serija
14:55 Parovi - Live
16:15 Posle rucka
17:30 Telemaster
18:05 Kviz: Naslovna strana
18:35 UPOZNAJTE PAROVE
21:00 Parovi Nominacije
02:30 Parovi - Live