Izvor:
03.11.2017 u 12:51
0

OTKRIVENO: 20 novih planeta koje su pogodne za život!

Iako se čini da su otkrića planeta poput Zemlje retka pojava, jedna studija je pokazala kako je pomoću svemirske letelice Kepler otkriveno da svaka peta zvezda koja nalikuje Suncu u orbiti ima jednu planetu poput Zemlje koja je dovoljno blizu zvijezdi da postoji mogućnost tekuće vode.

Nova studija zapažanja letelice Kepler s njene prve misije ističe kako postoji velika verovatnost da je otkriveno 20 novih planeta koje su pogodni za život. Istraživači još nisu u potpunosti sigurni jesi li te planete pogodne za život, zbog čega će biti potrebna dodatna istraživanja, ali čini se kako te plante imaju veliki potencijal.

Mnogi od novootkrivenih 20 planeta kruže oko zvezda koje su nalik Suncu. Najduža godina koja je zabeležena na tim planetama traje 395 dana, a najkraća samo 18 dana. Planete koje su otkrivene pored manjih zvezda tipično imaju mnogo kraće godine od onih koje su zabeležene Keplerom.

Kepler je regiju u kojoj se te planete nalaze promatrao četiri godine, a mnoge od planeta koji imaju veće orbite promatrani su samo jednom do dva puta. Međutim, planete se mogu promatrati pomoću teleskopa Hubble i tako potvrditi trenutna nagađanja.

Iako su mnoge planete pogodne za život pronađene i u prošlosti, ove planete mogli bi imati poseban značaj. Abel Mendez, direktor Laboratorija za pročavanje potencijala za život na planetama, istakao je da su ove planete važne zbog svojih orbita koje su slične Zemljinoj te zbog zvezda koje nalikuju Suncu.

Izvor: Nezavisne.com
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter