SVI ZNAMO DA PUTOVANJE PRIJA: Doktori objašnjavaju kako nam odmor 'menja mozak'

 

Svi znamo koliko nam prija i podiže raspoloženje kada smo na svežem vazduhu ili u prirodi. Ispostavilo se da postoje i neke veće dobrobiti kada smo na odmoru van kuće. Naučnici su otkrili da vreme provedeno u opuštanju može da doprinese i fizičkim promenama u našem mozgu.

Razlog? Odmor proveden u prirodi, kao i putovanje na neku dalju destinaciju (u divljinu, na more, selo, planinu, bilo koje nezagađeno mesto) ne samo da nam daje nove impresije već nam pomaže da ne razmišljamo. Prema stručnjacima, najbolji način da se suočimo sa lošim raspoloženjem jeste da „isključimo“ mozak. I najinteresantnija stvar je da kada uspemo to da uradimo, naš mozak može bukvalno da se transformiše.

Ova teorija je potvrđena kada je grupa naučnika sprovela test među ispitanicima koji su otišli u šetnju u šumu na samo sat i po vremena. Kod svakog ispitanika primećena je smanjena aktivnost u prefrontalnom korteksu – a to je deo mozga odgovoran za psihološke bolesti i poremećaje.

Zamislite šta bi moglo da bude ako bi osoba provela ne samo sat i po u šumi, već nekoliko dana ili više.

Naučnici su takođe proučavali kako promene u mozgu mogu da utiču na naše svakodnevne živote. Zatražili su od ispitanika da provedu nekoliko dana van grada, bez novih tehnologija – telefona, laptopova itd. Zatim su rešavali test kreativnosti i komplikovanih zadataka. Rezultati su pokazali da se povećao nivo njihovog kreativnog razmišljanja za 50 odsto.

Da biste uživali u dobrom zdravlju i u istinskoj sreći, da biste dugo živeli, da biste imali harmonične odnose, onda bi trebalo povremeno da ostavite sve što vas uznemirava, i da otputujete na neko mirno mesto i sredite misli. To smo i znali, ali sada imamo i potvrdu lekara.

 

Izvor: BizeLife
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnjakafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro