Izvor: Alo.rs
22.05.2020 u 09:03
0

ČETIRI GODINE OD ODLASKA VELIKANA Dan kada se sećamo Bate Živojinovića, nepobedivog Valtera (VIDEO)

Na današnji dan pre četiri godine otišao je legendarni Velimir Bata Živojinović, nepobedivi Valter, jedan od najpopularnijih i najvećih posleratnih jugoslovenskih i srpskih glumaca.

Omiljen i cenjen od Srbije do Kine, dobio je već u Beogradu i Nišu ulice sa svojim imenom, ali ništa slično nije uradilo mesto Koraćica ili obližnji gradić Mladenovac, koje je proslavio i uvek pominjao.

– Josip Broz Tito, Dragan Džajić i Bata bili su stub bivše Jugoslavije. Vrnjačka Banja je podigla spomenik Draganu Nikoliću samo zato što je tamo dolazio, a mi nismo velikanu dali ni ulicu u Koraćici. Opština se udaljila od naše ideje da se Bati podigne legat koji bi činio kompleks sa njegovom rodnom kućom, školom i crkvom. Inicijativu smo pokrenuli Radoslav Zelenović, Nele Karajlić i ja, a dobili smo podršku i Ivice Dačića. Koraćica ne može mnogo da uradi bez države, ali trenutno je legat na dugom štapu – kaže Dragovan Ignjatović, inicijator cele ideje i prijatelj porodice Živojinović.

Ivica Dačić kaže da ideja da Bata u Koraćici dobije ulicu i legat mora što pre da se realizuje.

– Što više vremena prolazi, Bata je sve veći. On je bio legenda našeg glumišta, moj veliki lični prijatelj i partijski drug. Razgovarao sam s grupom ljudi koji su mi izneli ideju da se napravi spomen-dom u Koraćici, ali korona je prekinula sve te razgovore. Mislim da je to odlična ideja i da treba da se realizuje – poručuje Dačić.

PROČITAJTE JOŠ I OVO

ČETIRI GODINE OD ODLASKA VELIKANA Bata Živojinović, nepobedivi Valter

MNOGI U OPASNOSTI! Medicinska kompanija priznala: Objavljeni podaci SVIH PACIJENATA IZ SRBIJE!

SESTRE SA INFEKTIVNE, SRPSKE HEROINE Kinezi snimili dokumentarac o našoj borbi sa koronom! (VIDEO, GALERIJA)

Od danas ulazak u Srbiju bez testiranja

PENZIJU NEĆE DOBITI SVI Ako imate MANJE OD 15 GODINA radnog staža, morate znati ovo

Bata danas ipak najviše nedostaje porodici, ćerki Jeleni i sinu Miljku, koji još živi u Parizu.

– Ovo je prvi očev pomen kome neće prisustvovati naša majka Lula, a poslednji koji će se održati u Beogradu, s obzirom na to da ćemo uskoro preneti njegovo telo pored njegove voljene supruge, u Koraćicu. To je nešto su njih dvoje oduvek želeli – da počivaju zajedno. Sestra Jelena i ja nismo u mogućnosti da dođemo, iako smo to žarko želeli. Naši bliski prijatelji i rodbina koja će doći, a pre svega moja ćerka Dina, koja će, zapravo, jedina biti prisutna od unuka, dostojno će obeležiti četiri godine otkako nas je Bata napustio. Sve ovo vreme on je s nama, u našim mislima i molitvama – kaže Miljko.

Bata Životinja, kako su ga zvali Velimira Živojinovića, rekorder je po broju uloga – oko 300 glavnih i epizodnih, a bio je poznat po tome da ih nikad nije odbijao. Publika će ga zauvek pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina: Valtera u „Valter brani Sarajevo“ Hajrudina Krvavca, u „Bici na Neretvi“ i „Kozari“ Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz „Breze“ Ante Babaje, kao i po ulozi u „U raljama života“ Rajka Grlića. Tu su i „Maestro i Margarita“, „Skupljači perja“, „Tri“ i poslednja „Led“.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter