Izvor:
25.12.2019 u 16:47
0

EMIR KUSTURICA O „JASENOVCU“ Odustao sam, film je već snimljen (VIDEO)

Reditelj Emir Kusturica neće snimati film o Jasenovcu, kako je ranije najavljeno.

On je na konferenciji za medije danas u Ministarstvu kulture, povodom najave predstojećeg "Kustendorfa", rekao da je već snimljen film o zloglasnom logoru i da je on od toga odustao.

– U međuvremenu je snimljen film o Jasenovcu i nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno seratonina za mogućnost delovanja u tom smeru. To je kao i u fudbalu. Jedan ogroman prostor je pokriven da bi se sad u njega uskakalo. Mala je Srbija da bi mogla da ima dve verzije Lakloovih ''Opasnih veza'' kao što je bilo s kraja osamdesetih kada su dva reditelja napravila filomove o jednom istom romanu – kazao je Kusturica.

On je primetio da je film o Jasenovcu "mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova".

– Ne govorim to da bih izvrgnuo ruglu, nego jednostavno te teme se dogovaraju i realizuju na isti način – istakao je reditelj.


PROČITAJTE I OVO

NAĐENA MONIKINA KOSA Malčanski berberin u obruču u selu Orešac! Čeka se hapšenje!

DECA RAĐAJU DECU Tinejdžerke, poslušajte ove savete ginekologa (VIDEO)

DANAS PADAJU SVE TAJNE UBISTVA PEVAČICE Svedoci brat, snaja, sin Uroš i roditelji!

TERZA ŽENI SINA Pogledajte Crnogorsku – snajku direktora Zvezde


On smatra da je produbljivanje duhovne tekobe koju je proizveo Jasenovac zapravo temeljno ljudsko pitanje ne samo srpskog društva.

– Kao što mislim da i pitanje Kosova kod svih poštenijih i moralnih ljudi nije nacionalno pitanje, već pitanje morala koji se tiče ne samo Srba, nego i Nemaca. E, sad što smo mi podeljeni jednom propagadnom, gvozdenom zavesom koja je zamenila onu iz Sovjetskog saveza… – tako je i koncepcija u kojoj se dele filmovi vise pitanje kako koji autor odgovara toj temi, a ne kako koja tema odgovara autoru – kazao je Kusturica.

Prema njegovim rečima, da je napravio film o Jasenovcu, on bi sigurno imao veliku promociju.

– Ali se možda ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je kod druga Tita bilo ''ne''. Mi živimo u novo vreme druga Tita i Miloša Obrenovića gde se uglavnom svemu što može da bude najbolje i dobro kaže ne. Upravo utoliko je možda dobro da se ja ovim filmom ne bavim – zaključio je Kusturica.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter