Izvor:
19.12.2019 u 09:04
0

SRPSKA KINEMATOGRAFIJA JE JEDNA OD NAJSTARIJIH: Filmski centar obeležio 60 godina postojanja!

Filmski centar Srbije obeležio je 60. godišnjicu svečanom ceremonijom sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci.

U Sali Makavejev u ime ustanove od nacionalnog značaja zadužene za delatnosti u oblasti srpske kinematografije, velikom broju zvanica obratili su se predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan i direktor Gordan Matić.


OVO MORATE PROČITATI

DANAS JE SVETI NIKOLA: Kako se pravilno proslavlja ovaj svetac? (FOTO, VIDEO)

VREMENSKA PROGNOZA ZA 19. DECEMBAR: Umereno do potpuno oblačno i suvo!

OGLASIO SE BUDUĆI TRENER CRVENE ZVEZDE: Ovaj snimak Dekija Stankovića je zapalio društvene mreže!

PRETVORILI SMO SE U KLINCE: Jelena uputila emotivnu poruku Novaku!

OPOZVAN JE! Predstavnički dom izglasao opoziv Donalda Trampa!


Na svečanosti su dodeljene i nagrade za doprinos kinematografiji i saradnji sa Filmskim centrom Srbije – Radmili Petronić, Ljubici Milenković Tatić, Ðorđu Kadijeviću, Boru Draškoviću, Želimiru Žilniku i predstavnicima Filmskih centara iz BIH, Italije, Francuske, Crne Gore, Slovenije i Albanije.

Jelena Trivan je podsetila da je srpska kinematografija ne samo jedna od najstarijih, već da ima i jednu od najdugovečnijih institucionalnih podrški.

"Institut za film je podržavao tadašnju saveznu kinematografiju, razvoj partizanskog filma i Crnog talasa, prevodilačke delatnosti u oblasti filma. Bio je neka vrsta potpuno modernog centra za usavršavanje i obučavanje filmskih radnika. Danas je to Filmski centar Srbije koji raspolaže velikim finansijskim sredstvima i podržava 60 filmova različitog metra godišnje. To je veliki posao koji govori da mi jesmo velika filmska nacija", rekla je predsednica UO.

Trivanova je istakla da su planovi za naredni period veliki i da sledeće godine uvode državnu koprodukciju sa Francuzima, na osnovu specijalnog sporazuma, a u planu je i snimanje većeg broja filmova nego do sada.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić, povodom značajnog jubileja, kazao je da je velika odgovornost i čast biti na tom mestu u ovom trenutku, zahvalivši pritom "svim kolegama koji su pre njega nosili Filmski centar na svojim leđima i zbog kojih je danas tu gde jeste."

"Filmska umetnost kod nas veoma je vibrantna. Ona stalno traži nove pravce i nema odmora. Filmski centar Srbije pokušava da održi jedan moderni ritam proizvodnje – praćenja projekata od razvoja scenarija do prikazivanja u digitalizovanim bioskopima. Ulažemo dosta sredstava i trudimo se da osavremenimo mnoge stvari. FCS je i posle 60 godina stabilna institucija koja se trudi da, pre svega, pomogne autorima da naprave što bolje filmove i da bude neka vrsta servisa preko kojeg će ljudi prenositi svoje priče budućim generacijama. To je i dalje najbitnije", zaključio je Matić.

Direktor je dodao da su filmovi ti koji će govoriti svojim kvalitetom o onome što za vreme svojih mandata budu činili, kao i da veruje da će se ostvarenja koja budu stvarale nove genracije dugo pamtiti.

Miroljub Vučković podsetio je prisutne na dugu tradiciju Filmskog centra, njegove početke, rad i ljude, filmske umetnike i radnike koji su bili deo velikog stabla kinematografije.

Jedan od gostiju bio je i Matje Furne iz Filmskog centra u Francuskoj koji je ovom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo što je deo proslave ovog jubileja i istakao značaj sporazuma koji su u julu potpisale Srbija i Francuska, a koji se tiče buduće saradnje u filmskoj industriji.

"Veliko je zadovoljstvo što smo ovde i što ćemo moći da proširimo saradnju i sagledamo sledeće korake. Takođe, planiramo da organizujemo koprodukcijski seminar sa srpskim producentima u Parizu", kazao je Furne.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter