Izvor: BSC Happy/Klix.ba
20.04.2023 u 12:44
0

KAO DA JE SRBIN! Ovo jelo je Kralj Čarls odabrao za goste na ceremoniji krunisanja VIDEO/RECEPT

Kralj Čarls i njegova supruga Kamila su odlučili da se u ovoj prilici počaste tradicionalnom pitom koju svaka domaćica može da napravi.

Kralj Čarls za razliku od njegove prethodnice Kraljice Elizabete, ima veoma jednostavan izbor hrane. Iako se radi o čoveku kom je dostupno sve, on je ipak odlučio da na ceremoniji u čast krunisanja bude posluženo jelo koje je dostupno svima.

Na službenom profilu na Tviteru podeljen je recept za pečenu slanu pitu, koja sadrži spanać, estragon… Recept je kreirao kraljevski kuvar Mark Flanegan, a odabrali su ga Čarls i Kamila u saradnji s njim.

Bivši kuvar Bakingemske palata Daren Mekgradi rekao je da kraljev izbor nije bio iznenađenje jer Čarls voli sve što je s jajima i sirom.

Bakingemska palata saopštila je da je kiš izabran zato što funkcioniše kao zajedničko jelo, može se poslužiti topao ili hladan, odgovara širokom spektru prehrambenih zahteva i lako se može prilagoditi različitim ukusima. Palata je takođe navela da je ukusan i da je njegova prednost to što nije previše komplikovan i ne zahteva skupe sastojke ili sastojke koji su teško dostupni.

Na veb-stranici kraljevske porodice opisan je kao „kiš s hrskavim, laganim testom i delikatnim ukusima spanaća, različitim vrstama mahunarki i svežeg estragona“. Kiš nije komplikovano da napravite, te vam predlažemo neke od recepata:

Kiš od povrća koji će vas zasititi Brzo se sprema, zdravo je, a nećete biti gladni.

Sastojci: (četiri osobe)

  • 3 jaja
  • 150 g brašna
  • 2,5 dl mleka
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 250 g rendane mocarele
  • 500 g mešanog povrća, po želji
  • pola kašičice začina po želji
  • so, količina po želji

Priprema:

  1. Umutiti brašno sa jajima, mlekom, otopljenim maslacem i rendanom mocarelom. Dodati začine.
  2. Preliti preko sitno seckanog povrća, sve zajedno izmešati, staviti u podmazanu tepsiju.
  3. Najbolje bi bilo da ostavite da prenoći u frižideru, a ako ne možete, onda ga ostavite par sati.
  4. Peći na 200 stepeni – pola sata.
  5. Kiš sa kukuruzom i piletinom

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g brašna,
  • 120 g maslaca,
  • 2 kašike pavlake,
  • 1 jaje

Za fil:

  • 1 pileći file srednje veličine,
  • 1 luk,
  • 2 kašike kukuruza iz konzerve,
  • 1 kašičica mešavine suvog začina

Za preliv:

  • 3 jaja,
  • 1/2 čaše pavlake,
  • 50 g rendanog trapista

Priprema:

Sastojke za testo pomešajte, dobro umesite i ostavite u frižideru barem pola sata. Naseckajte pileći file na kockice, luk naseckajte na sitno. Zagrejte ulje, propržite luk, pa kada dobije zlatnu boju dodajte pileći file i propržite ga na luku. Kada je piletina gotova dodajte kukuruz i promešajte. Kada je testo odmorilo, razvaljajte ga na oko dva centimetra debljine, pa ga rasporedite po okruglom plehu. Pre toga lim pouljite i pobrašnite ili stavite papir za pečenje. Zagrejte rernu na 200 stepeni i testo pecite oko deset minuta. Izvadite testo iz rerne i na njega ravnomerno rasporedite fil. Umutite sastojke za preliv, prelijte preko fila, posipajte sa rendanim sirom i pecite na 200 stepeni dok se kiš ne zarumeni.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter