Izvor: RTHN.CO.ME
22.08.2022 u 08:10
0

„KULTUROLOŠKI VEOMA NEOBIČNO, DUBOKO SAM DIRNUT“: Otkrivena spomen ploča i klupa u čast čuvenom ansamblu „BOKELJI“ (FOTO)

U znak sećanja na ansambl „Bokelji“, u Zelenici je postavljena spomen ploča, uz memorijalnu klupu oko koje je posađeno osam oleandera.

Memorijalni kompleks posvećen legendarnim „Bokeljima“, ideja je mještanke Natalije Preočanin Samardžić, koja je podsetila na lepotu njihovih pesama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

ŠABAN I MRTAV ZARAĐUJE BASNOSLOVNE CIFRE: Šaulićeva udovica od autorskih prava u 2021. PRIHODOVALA 55.300 €! I dalje je OMILJEN!

– Uz te pjesme smo doživjeli tužne i srećne trenutke, voljeli, praštali i radovali se. Puno mi je srce i jako sam srećna što je profesor Seferović večeras sa nama, kazala je Preočanin Samardžić.

Izradu memorijalnog kompleksa finansirao je Zeleničanin Ilija Vuksanović, koji je i organizovao svečanost u čast ansambla „Bokelji“.

-Nalazimo se na kulturno istorijskom mjestu početka ansambla „Bokelji“. Avgusta 1966. Godine ovdje je počela njihova mladost, pjesma i snovi. Punih 35 godina su bili muzička lična karta Herceg Novog. Izvornom pjesmom su proslavili Herceg Novi, Boku Kotorsku, Crnu Goru i vinuli se van granica tadašnje Jugoslavije. Samo oni su mogli u naš grad dovesti najveća muzička imena, operske primadone, legende glumišta i pozorišta. Uz našu gradsku muziku, Egzoduse, mažoretke, predstavljali su Praznik mimoze širom Evrope. Ostavili su nam veliki muzički legat, ali i obavezu da slijedimo njihov put, istakao je Vuksanović.

Memorijalni kompleks otvorio je jedini živi član ansambla „Bokelji“ Lazar Seferović koji je kazao da je na mestu spomen obilježja ostavio svoju najljepšu mladost.

-Koliko sam upoznat ovo je prvi put da pjevač, odnosno grupa pjevača dobije spomen obilježje, što je kulturološki veoma neobično i zapanjen sam i duboko dirnut snagom naših Zeleničana da se pokrene i ostvari ovakva ideja. „Bokelji“ su ostavili tragove kroz tri himne, ljubiteljima Boke, ansambla i dobre pjesme, a za šta su zaslužni moj brat Duško, kao pisac tekstova – „Ima jedan grad na moru“ i „Zeleničke tihe vale“, kao i kompozitor i aranžer Dragan Rakić za pjesmu „Opet je preda mnom Boka“. Ove tri himne su simboli ljubavi prema Zelenici, na obalu kojom smo šetali bosi, podsjetio je Seferović.

Za okupljene meštane legendarne pjesme „Bokelja“ izvela je klapa Kastel Nuovo, a u nastavku programa priređena je modna revija Ane Kovačević pod nazivom Zelenička storija, a potom su Zeleničko veče nastavili Egzodusi.

  *Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter