Izvor: Happy BSC
24.11.2021 u 17:32
0

NJEGOVA MUZIKA I DALJE ŽIVI: 30 godina od smrti Fredija Merkjurija

Na današnji dan 1991. godine u Londonu preminuo je čuveni britanski rok pevač, tekstopisac i frontmen benda „Kvin“ (Queen) Fredi Merkjuri, jedan od najboljih i najmoćnijih vokala i najdinamičnijih frontmena sveta. 

Njegovo pravo ime je Farok Bulsara, a rođen je 5. septembra 1946. godine, u Stoun Taunu, u Zanzibaru. 

Rođen je sa četiri zuba više u zadnjem delu usta, koje nikada nije želeo da popravi, jer se plašio da će to uništiti njegov vokalni opseg od četiri oktave. 

Njegovi roditelji emigrirali su iz Indije u Zanzibar, gde je njegov otac radio kao činovnik u britanskoj vladi. Kao dete poslat je u internat u Pančgani, pored Bombaja gde je pevao u školskom horu, pohađao časove klavira i dramsku sekciju. 

Nakon završene osnovne škole upisao je srednju školu „Sveta Marija“ (Saint Mary High School) u mestu Magazon i ubrzo postao član školskog muzičkog sastava „The Hectics“, a jedan od članova grupe mu je dao nadimak Fredi pošto nije mogao da izgovori njegovo ime. Tim nadimkom su i roditelji počeli da ga oslovljavaju. 

Njegova porodica se 1964. godine preselila u London, a on je upisao „Ealing College of Art“ i u tom periodu se sprijateljio sa velikim brojem muzičara. 

Fredi se 1969. godine priključio bendu „Ibeks“ (Ibex) u kome je bio frontmen, da bi u međuvremenu svirao u još nekoliko bendova pre nego što je udružio snage sa svojim budućim bendom „Kvin“. Svoje buduće kolege iz benda, bubnjara Rodžera Tejlora i gitaristu Brajana Meja upoznao je 1960.- ih godina, a basistu Džona Dikona 1971. godine u kojoj su imali svoj prvi zajednički nastup. 

„Kvin“ je svoj prvi album pod istoimenim nazivom objavio 1973. godine, a godinu dana kasnije i drugi „Queen 2“ i treći album pod nazivom „Sheer Heart Attack“. Izdali su ukupno 15 studijskih i kompilacijskih albuma, 10 albuma sa numerama uživo i dva saundtrek albuma. Grupa je 2001. godine ušla u Dvoranu slavnih rokenrola, a 2018. godine su dobili Gremi za životno delo. Pesma „Bohemian Rhapsody“ je u više navrata proglašavana za pesmu decenije, pesmu epohe ili pesmu veka. 

Pre smrti, Merkjuri je radio u studiju sa Kvin. 1995. godine objavljen je njihov poslednji album „Made In Heaven“, sa svim originalnim članovima. 

Fredi je objavio i nekoliko solo albuma, a sarađivao je i sa operskom pevačicom Monserat Kabalje. 

Teško je izdvojiti najbolje pesme ovog benda koje se slušaju i danas u svim delovima sveta. Neke od njih su: 

„Bohemian Rhapsody“

Merkjuri je napisao ovu sedmominutnu rok operetu za album iz 1975. godine i pokazao svoj vokalni opseg od četiri oktave na ovoj inovativnoj numeri. Pesma je dospela na vrh top – lista u Britaniji i ušla u Top 10 hitova u Sjedinjenim Američkim Državama.

„We Are the Champions i We Will Rock You“

Hit iz 1978. godine „We Are the Champions“ postao je među top 10 pesama u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji. Bio je predstavljen na singlu sa „We Will Rock You“. Obe pesme su zaživele kao popularne himne na sportskim događajima.

„Radio Ga Ga“

Pop muzičarka Lejdi gaga našla je inspiraciju za svoje umetničko ime zahvaljujući ovoj popularnoj pesmi iz 1980. – ih godina. 

Fredi Merkjuri preminuo je na današnji dan u 45. godini života od posledica bronhijalne pneumonije povezane sa AIDS-om, ali nikada nije zaboravljen. 

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE


PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter